Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest
Brak regularnych posiłków, fast food na obiad, jedzenie w pośpiechu – brzmi znajomo? Większość z nas zapomina o tym, że podstawą wysokiej formy i dobrego samopoczucia jest spożywanie zdrowych produktów. W myśl zasady „jesteś tym, co jesz” warto zatem przyjrzeć się temu, co mamy na swoich talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną.
1. Czym jest żywność funkcjonalna?
Idea żywności funkcjonalnej odnosi się do filozofii Wschodu, według której pożywienie może spełniać funkcje lecznicze. Żywność funkcjonalna oznacza produkty, które w wyniku dodania lub wyeliminowania pewnych składników wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Mogą m.in. regulować pracę układu pokarmowego, zwiększać odporność, wykazywać działanie przeciwzapalne i wspomagać leczenie różnych chorób.
Mówiąc o żywności funkcjonalnej, mamy na myśli produkty, które spożywamy na co dzień i są podstawą naszego jadłospisu. Muszą być one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz różnych witamin i składników mineralnych. W ich składzie powinniśmy znaleźć również probiotyki i prebiotyki. Do żywności funkcjonalnej zaliczamy także produkty niskokaloryczne oraz artykuły spożywcze o niewielkiej zawartości cholesterolu i sodu.
2. Rodzaje żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalną możemy podzielić, biorąc pod uwagę jej przeznaczenie lub skład. Na sklepowych półkach znajdziemy artykuły spożywcze produkowane z myślą o dzieciach, osobach starszych, kobietach ciężarnych czy też sportowcach.
Ze względu na skład możemy wyróżnić m.in. żywność funkcjonalną wzbogaconą o fitosterole, czyli związki wytwarzane przez rośliny. Obniżają one poziom cholesterolu oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Występują m.in. w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, sezamie i pieczywie gruboziarnistym. Korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego wykazuje także żywność probiotyczna. Zawarte w niej żywe kultury bakterii pomagają przywrócić naturalną równowagę flory jelitowej. Ich źródłem są np. jogurty, kefiry oraz maślanki. Są one wskazane szczególnie dla osób, które mają osłabiony układ pokarmowy po kuracji antybiotykowej.
Innym rodzajem żywności funkcjonalnej są produkty z zawartością witamin oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Należą do nich m.in. napoje, soki owocowe i warzywne oraz płatki śniadaniowe. Dobrym pomysłem jest również wybór produktów o obniżonej zawartości cholesterolu.
3. Zalety żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna może znacznie poprawić stan naszego zdrowia. Zapobiega bowiem wielu chorobom układu pokarmowego i naczyniowego, zmniejsza również ryzyko rozwoju nowotworów i pojawienia się osteoporozy. Po żywność funkcjonalną powinny sięgać także osoby narażone na sytuacje stresowe oraz uzależnione od papierosów. Wzbogacenie codziennych posiłków o tego rodzaju produkty pomoże opóźnić proces starzenia, zwiększyć siły obronne organizmu i zachować dobrą kondycję fizyczną i psychiczną.