Trwa ładowanie...

Granola – właściwości odżywcze, składniki i przepisy

Avatar placeholder
12.03.2024 09:11
Granola to pomysł na szybkie, pożywne śniadanie.
Granola to pomysł na szybkie, pożywne śniadanie. (adobestock)

Granola, czyli połączenie podpiekanych płatków zbóż oraz suszonych owoców czy orzechów, to popularna przekąska śniadaniowa. Wykorzystuje się ją również jako dodatek do wypieków i deserów. Granola jest smaczna, ale także odżywcza, sycąca zdrowa. Jak zrobić granolę? Czy warto ją jeść?

spis treści

1. Co to jest granola?

Granola to mieszanka podpiekanych i chrupiących płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu). Jest podobna do musli. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie, ale i wykorzystuje jako składnik bądź dekoracja ciast, deserów czy batoników.

Można ją łączyć z miodem i świeżymi owocami, na przykład bananami, truskawkami, malinami czy jagodami. Początki granoli sięgają XIX wieku. W 1894 r. wymyślił ją dr James Caleb Jackson. Jej nazwa pochodzi od włoskiego zdrobnienia od grano: zboże, pszenica.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Składniki granoli

Skład granoli może być bardzo różny, co zależy od producenta, jeśli jest kupowana bądź własnych preferencji smakowych, jeśli jest robiona w domu. Najprostsza granola składa się z płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i miodu. Czasami można w niej znaleźć także preparowany ryż, kawałki czekolady, a także siemię lniane czy pestki słonecznika lub dyni.

Składniki granoli, takie jak zboża, orzechy czy suszone owoce, a także miód i inne zdrowe słodziki sprawiają, że jest to produktu nie tylko smaczny i pożywny, ale i wartościowy. Spożywanie granoli – w rozsądnych ilościach – niesie wiele korzyści dla zdrowia.

3. Właściwości odżywcze granoli

Granolę można kupić w wielu sklepach, w przeróżnych wersjach, także bezglutenową czy niskosłodzoną, orzechową czy czekoladową. Oznacza to, że może mieć różne wartości odżywcze i kaloryczne. Niektóre mają więcej suszonych owoców (co przekłada się na naturalną zawartość cukru), inne cechują się dużą zawartością orzechów i nasion (dzięki czemu mają więcej błonnika, białka i tłuszczu).

Najczęściej granola jest dobrym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy E i witamin z grupy B oraz żelaza, cynku i magnezu. Warto jednak pamiętać, że może być także wysokokaloryczna, bogata w tłuszcze i cukry. To dlatego spożywanie jej w dużych ilościach może prowadzić do szybkiego przyrostu masy ciała.

Bardzo ważne jest, by kupując granolę czytać etykiety oraz unikać produktów, które zawierają cukier lub substancje słodzące w dużej ilości (znajdują się na pierwszej pozycji na liście składników).

4. Domowa granola - przepis

Granolę można kupić, ale i zrobić samodzielnie. Ma to tę zaletę, że wiadomo co i w jakich ilościach się w niej znajduje. Można ją także przygotować według własnych preferencji smakowych. To banalnie proste.

Granola domowa wymaga przygotowania kilku produktów. Podstawowy przepis obejmuje:

  • 2 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub górskich),
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • szczyptę soli morskiej,
  • dowolne dodatki. Mogą to być orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, wiórki kokosowe, cynamon, rodzynki, a także suszone owoce (np. morele). Granolę można komponować dowolnie, a zmieniając proporcje znaleźć swój idealny smak.

Aby przygotować domową granolę, należy nagrzać piekarnik do 170 stopni C, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce trzeba wymieszać płatki owsiane z posiekanymi orzechami i pozostałymi dodatkami, po czym wysypać je na blaszkę.

Pieczenie granoli trwa około 25 minut, w tym czasie należy ją kilka razy przemieszać, tak by wszystkie składniki równomiernie się podpiekły. Po ostudzeniu można ją zjeść, a resztę wsypać do słoika lub papierowej torebki.

Granola to świetny pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych – także na drugie śniadanie. Wystarczy połączyć ją z miodem czy syropem klonowym, po czym uformować w podłużny kształt, by otrzymać smaczny i pożywny batonik.

5. Granola z patelni

Granolę można przygotować również na patelni. Wystarczy przygotować:

  • 2 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub górskich),
  • 2 łyżki miodu (można również dodać sok z agawy czy syrop klonowy lub inny zdrowy słodzik),
  • 2 łyżki oleju (na przykład kokosowy),
  • cynamon (lub dodatkowo 2 łyżki kakao i 50g czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej. Wówczas wyjdzie granola czekoladowa),
  • opcjonalnie 1/2 szklanki posiekanych bakalii i dodatków (na przykład wiórki kokosowe, rodzynki, daktyle, migdały, orzechy, żurawina, pestki słonecznika).

Płatki owsiane trzeba wymieszać z bakaliami, dodatkami i miodem. Następnie wrzucić je na posmarowaną olejem patelnię. Chwilę prażyć razem, cały czas mieszając, po czym zdjąć z ognia. Gdy granola zastygnie, wystarczy przełożyć ją do pojemnika.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze