Płatki owsiane - wartości odżywcze, kalorie, rodzaje, odchudzanie, właściwości kosmetyczne
Jak zacząć poranek, aby być pełnym energii przez cały dzień? Sięgnij po płatki owsiane! Śniadanie na bazie tych płatków to idealna propozycja na pożywne i zdrowe śniadanie, ale nie tylko. Sprawdź, jakie inne zastosowanie mogą mieć płatki owsiane.
- 1. Wartości odżywcze płatków owsianych
- 2. Kaloryczność płatków owsianych
- 3. Różne rodzaje płatków owsianych
- 4. Ptłatki owsiane sposobem na odchudzanie
- 5. Właściwości kosmetyczne płatków owsianych
- 6. Ciasteczka owsiane z płatków
- 7. Suche płatki owsiane (zwykłe i błyskawiczne) - kalorie i wartości odżywcze
1. Wartości odżywcze płatków owsianych
Płatki owsiane produkuje się z owsa siewnego. Wyróżniamy płatki owsiane zwykłe, które mają najmniejszy stopień przetworzenia, w związku z czym niezbędne jest gotowanie płatków zwykłych. Większej obróbce termicznej poddaje się płatki owsiane górskie, z kolei płatki owsiane błyskawiczne można spożywać na zimno.
Dla wielu osób jest to podstawa śniadania. I słusznie, ponieważ płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają duży wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich duże ilości białka oraz witaminy B6, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, polepszając pamięć i koncentrację.
W przeprowadzonym rankingu na najbardziej zdrowe pokarmy na świecie owsianka uplasowała się na 3. miejscu zaraz po agodach acai oraz czosnku.
Płatki owsiane tworzą idealne połączenie z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Warto poddawać płatki owsiane obróbce termicznej, gdyż w przeciwnym razie mogą podrażnić żołądek. Ze wszystkich rodzajów zbóż to właśnie owies ma największe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Płatki owsiane zapobiegają pojawianiu się zakrzepów, w związku z czym mogą być również stosowane w leczeniu miażdżycy. Poza tym są źródłem potasu, wapnia, cynku, żelaza oraz magnezu. Jedzenie płatków owsianych jest zalecane osobom chorującym na serce oraz cukrzycę. Regulują bowiem stężenie glukozy we krwi.
2. Kaloryczność płatków owsianych
Kaloryczność płatków owsianych jest dość wysoka. 100 g płatków oswianych to 366 kalorii. Dzieki temu płatki owsiane zapewniają energię na początek dnia. Płatki owsiane są bardzo sycące, a ich wartości odżywcze równoważą kaloryczność. 4 łyżki płatków owsianych to tylko 90 kalorii, dlatego też jest to dobry produkt dla osób, które się odchudzają.
3. Różne rodzaje płatków owsianych
Płatki owsiane występują w różnych postaciach. W sprzedaży są m.in. dostępne otręby owsiane i wiele osób myśli, że jest to inna nazwa płatków owsianych. Jednak otręby owsiane to nie to samo co płatki owsiane. Otręby owsiane od płatków owsianych odróżnia to, że otręby owsiane są produktem ubocznym produkcji mąki lub kaszy, natomiast płatki owsiane otrzymuje się po zgnieceniu całych ziaren owsa.
Jeśli chodzi o różne rodzaje płatków owsianych, w sklepach możemy kupić:
- Zwykłe płatki – zwykłe płatki owsiane powstają poprzez zgniecenie całego ziarna. Ziarno na zwykłe płatki owsiane są wcześniej obtłaczane i nawilżane. Warto podkreślić, że te płatki owsiane są najmniej przetworzone w porównaniu do innych płatków owsianych. Dzieje się tak dzięki temu, że zwykłe płatki owsiane nie są rozdrabniane.
- Płatki górskie – płatki owsiane górskie są dodatkowo rozdrabniane w procesie produkcji. W efekcie wartości odżywcze płatków owsianych górskich są dużo niższe niż samego ziarna owsa. Przed zgnieceniem ziaren na płatki owsiane górskie są one wcześniej dodatkowo rozdrabniane i odtłuszczone i naparowane.
- Płatki błyskawiczne – płatki owsiane błyskawiczne można kupić w dwóch rodzajach. W sklepach można dostać płatki owsiane błyskawiczne zwykłe i płatki owsiane błyskawiczne górskie. Płatki owsiane błyskawiczne różnią się od innych tym, że w procesie produkcji te płatki owsiane poddaje się procesowi hydratacji. W procesie hydratacji ziarna owsa są nawadniane i dopiero wtedy poddawane dalszej obróbce. W efekcie zarówno płatki owsiane górskie, jak i zwykłe są bardziej miękkie i łatwiej wchłaniają wodę w czasie gotowania w porównaniu do innych płatków owsianych, które nie zostały poddane temu procesowi. Płatki owsiane błyskawiczne są dużo wygodniejsze w przygotowaniu.
4. Ptłatki owsiane sposobem na odchudzanie
Masz za sobą wiele różnych diet, ale żadna z nich nie przyniosła oczekiwanych efektów? Zależy ci na zgubieniu kilku centymetrów w biodrach w krótkim czasie?
Osoby, które chcą utrzymać zgrabną sylwetkę powinny włączyć płatki owsiane do swojego jadłospisu. Dzięki zawartości błonnika usprawniają one pracę jelit. Ponadto hamują nadmierny apetyt i powodują uczucie sytości przez dłuższy czas. Błonnik wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i reguluje procesy trawienne.
Badania wykazują, że spożywanie płatków owsianych poprawia wytrzymałość oraz kondycję fizyczną. Nic dziwnego zatem, że sięgają po nie osoby czynnie uprawiające sport. To podstawowy element w diecie zarówno profesjonalnych sportowców, jak i pasjonatów wszelkiej aktywności fizycznej.
Nie słabnie popularność tzw. jednodniowej diety owsianej, która pozwala zgubić w krótkim czasie kilka zbędnych kilogramów. Jej stosowanie raz w tygodniu może przynieść zadowalające efekty. Dieta polega na spożywaniu przez jeden dzień w tygodniu wyłącznie posiłków z zawartością płatków owsianych. Osoby, które mogą mieć opory przed jedzeniem samych płatków, mogą zastosować różne dodatki do płatków w postaci jogurt, świeżych owoców lub warzyw.
W czasie diety należy zrezygnować ze słodzenia herbaty oraz kawy. Zaleca się natomiast picie wody w dużych ilościach, można także sięgnąć po ziołowe herbatki. W czasie stosowania tej diety nie odczuwa się głodu. Po jednym dniu można być szczuplejszym nawet o kilogram.
Dieta owsiana może występować również w dłuższych wersjach, trzeba jednak pamiętać, że jej długotrwałe stosowanie może przyczynić się do niedoboru witamin i minerałów oraz spowodować bóle brzucha i wzdęcia.
5. Właściwości kosmetyczne płatków owsianych
Poza właściwościami odżywczymi płatków owsianych to jeden z najczęściej stosowanych naturalnych kosmetyków. Zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się organizmu. Płatki owsiane to znakomity środek pielęgnacyjny – łagodzi podrażnienia oraz doskonale oczyszcza i odświeża skórę. Dzięki działaniu kwasów tłuszczowych zapewnia jej odpowiednie nawilżenie.
Do walki z problemami skórnymi idealnie nadają się domowe maseczki z płatków owsianych. Do ich wykonania wystarczą poza płatkami: 1 łyżka miodu, tyle samo mleka oraz kilka łyżek ciepłej wody. Połączenie tych składników wpływa na rewitalizację skóry. Płatki owsiane są również popularnym składnikiem wielu produktów kosmetycznych dostępnych na sklepowych półkach. Stosowanie kosmetyków z zawartością płatków owsianych zaleca się przede wszystkim osobom o skórze wrażliwej.
Dużą popularnością cieszą się też peelingi z zastosowaniem płatków owsianych. Peelingi z płatków owsianych pomagają w złuszczeniu martwego naskórka i dokładnie oczyszczają zatkane pory. Ponadto peelingi z płatków owsianych są skuteczne w walce z problemami cery tłustej, zanieczyszczonej i wrażliwej. Po męczącym dniu dobrym pomysłem może być kąpiel w owsiance, która działa kojąco na całe ciało.
6. Ciasteczka owsiane z płatków
W przypadku płatków owsianych przepisem, który cieszy się dużą popularnością, jest przepis na ciasteczka owsiane. Płatki owsiane w przepisach na ciasteczka pojawiają się zawsze, gdy zależy nam na przygotowaniu zdrowych słodkości. Ciasteczka owsiane są bowiem nie tylko zdrowe, ale też pyszne.
W przepisie na ciasteczka owsiane znajdziemy 200 g miękkiego masła, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 duże jajko, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, 1 szklankę mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli i 2,5 szklanki płatków owsianych.
Przepis na ciasteczka owsiane jest bardzo prosty. Ubić masło z cukrem, dodać jajko i resztę składników. Okrągłe ciasteczka owsiane układamy na blaszce w sporych odstępach. Następnie pieczemy w 180 st. przez 15-17 min.
7. Suche płatki owsiane (zwykłe i błyskawiczne) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 81 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 379 kcal | 307 kcal |
Białko | 13,15 g | 10,65 g |
Węglowodany | 67,7 g | 54,8 g |
Cukier | 0,99 g | 0,80 g |
Błonnik | 10,10 g | 8,18 g |
Tłuszcz | 6,52 g | 5,28 g |
Tłuszcze nasycone | 1,11 g | 0,90 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,98 g | 1,60 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,30 g | 1,86 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |