Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Syrop klonowy – powstawanie, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, wykorzystanie w kuchni, cena

Avatar placeholder
Anna Kowalczyk 09.04.2021 17:37
Syrop klonowy – powstawanie, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, wykorzystanie w kuchni, cena
Syrop klonowy – powstawanie, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, wykorzystanie w kuchni, cena

Kanadyjskie Płynne Złoto, czyli syrop klonowy, to nie tylko smaczny dodatek do dań. To przede wszystkim źródło wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych i zdrowszy zamiennik cukru.

spis treści

1. Jak powstaje syrop klonowy

Aromatyczny przysmak znany jest od wieków, głównie w Kanadzie. To na tych terenach przed wiekami wytwarzali go Indianie. Produkcja syropu klonowego przebiega w swoisty sposób. Wykorzystuje się doniej 30-40-letnie klony (cukrowy, srebrzysty, czerwony, czarny). Ważne jest, by sok pozyskiwać bardzo wczesną wiosną, jeszcze zanim drzewa zaczną rozwijać pąki. Wtedy sok smakuje najlepiej.

Jak „zbiera” się sok z klonu? To proste – w pniach zamontowuje się specjalne kraniki, przez które sok spływa do pojemnika. Zazwyczaj tę czynność wykonuje się wczesną wiosną – właśnie wtedy sok jest słodki. Po zebraniu sok ulega procesowi odparowania i zagęszczania. Wszystkie czynności, które wykorzystywane są przy produkcji syropu klonowego, nie ingerują we właściwości zdrowotne i walory smakowe soku, nie wykorzystuje się przy nich barwników, konserwantów żywności ani żadnych środków chemicznych.

Zobacz film: "Trzy naturalne zastępniki cukru"
Syrop klonowy to doskonały dodatek do naleśników
Syrop klonowy to doskonały dodatek do naleśników

2. Wartości odżywcze syropu klonowego

Syrop klonowy to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak dowiedziono, znajdują się w nim aż 54 składniki. Jakie są wartości odżywcze syropu klonowego? Jest on bogaty w witaminy z grupy B: B2, B5, B6, niacynę, biotynę, kwas foliowy.

Znajdziemy w nim też takie składniki jak: cynk, wapń, mangan, sód, potas, niewielkie ilości żelaza i selenu.

Syrop klonowy to też źródło przeciwutleniaczy i związków fenolowych. Każdy z wymienionych składników wpływa pozytywnie na zdrowie. Warto dodać, że 60 ml syropu dostarcza 216 kcal.

Syrop klonowy – właściwości
Syrop klonowy – właściwości [4 zdjęcia]

Gęsty, słodki i aromatyczny. Takimi słowami można opisać jeden z najlepszych zamienników cukru – syrop

zobacz galerię

2.1. Zdrowszy zamiennik cukru

Jeżeli chcemy obniżyć kaloryczność potraw, cukier możemy zastąpić właśnie syropem klonowym. 100 g tego produktu to 270 kcal, natomiast 100 g cukru dostarcza aż 400 kalorii. Mimo to syrop klonowy również należy stosować z umiarem – zawiera znaczne ilości sacharozy Nie powinien być on też stosowany przez cukrzyków (wysoki indeks glikemiczny) oraz osoby odchudzające się. Jest natomiast dobry dla uczulonych na miód.

Zobacz także:

3. Wpływ syropu klonowego na zdrowie

Syrop klonowy to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i polifenoli, które działają m.in. przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki zdolności hamowania działania tlenku azotu, który sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Wykazano też, że w warunkach laboratoryjnych syrop klonowy hamował rozwój komórek rakowych, m.in. raka prostaty i raka płuc.

Syrop klonowy jest też istotny przy cukrzycy – udowodniono, że hamuje on działanie enzymów wpływających na powstanie cukrzycy typu II. Zawarty w nim natomiast kwas abcysynowy stymuluje wytwarzanie przez trzustkę insuliny. W syropie klonowym jest również cynk, który w połączeniu z antyoksydantami może cofnąć zmiany miażdżycowe.

Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii
Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii [5 zdjęć]

Mówi się, że cukier i sól to biała śmierć. 100 gramów białego, rafinowanego cukru to aż 386 kcal. Dodajemy

zobacz galerię

4. Zastosowanie syropu klonowego w kuchni

Zastosowanie kuchni syropu klonowego jest bardzo szerokie. Można używać go do pieczenia ciast, babeczek, jako słodką polewę do naleśników (jest to chyba najbardziej rozpowszechnione wykorzystanie syropu klonowego), może być substancją słodzącą zarówno ciepłe napoje, jak i drinki czy koktajle, a nawet składnikiem marynaty do mięs.

Jeżeli chcesz do wypieków zacząć dodawać syrop klonowy zamiast cukru, pamiętaj, by użyć ¾ miarki syropu zamiast jednej miarki cukru. Zmniejsz też ilość innego płynu dodawanego do wypieku oraz obniż o kilka stopni temperaturę pieczenia. Pamiętaj też, by dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej na 1 szklankę syropu klonowego.

5. Ile kosztuje syrop klonowy

To produkt łatwo dostępny. Oferują go nie tylko sklepy ze zdrową żywnością, ale też markety czy dyskonty. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, by syrop klonowy – podobnie jak miód – był w szklanej buteleczce. Produkt taki to gwarancja jakości i świeżości. Jeżeli kupimy syrop klonowy w plastikowych buteleczkach, musimy przechowywać go w lodówce.

Cena syropu klonowego waha się w zależności od pojemności i jakości syropu klonowego. Cena tego produktu wynosić może od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

6. Ile kalorii ma syrop klonowy?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 20 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 260 kcal 52,0 kcal
Białko 0,04 g 0,01 g
Węglowodany 67,0 g 13,41 g
Cukier 60,5 g 12,09 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 0,06 g 0,01 g
Tłuszcze nasycone 0,01 g 0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,02 g 0,00 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze