Trwa ładowanie...

Sezam - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, kalorie

Sezam, którego używamy w przemyśle spożywczym to sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut lub łogowa wschodnia. Jest to bardzo wszechstronna roślina oleista o wielu zastosowaniach w kosmetyce i kuchni. Z sezamu wyrabia się chałwę oraz popularne sezamki, jednak nasilniejsze właściwości lecznicze mają surowe ziarna.

Zobacz film: "Sezam - poznaj moc małych ziarenek"

spis treści

1. Wartości odżywcze sezamu

Sezam to pokarm niezwykle bogaty w wartości odżywcze, takie jak:

  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen,
  • błonnik,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Właściwości sezamu

Sezam ma bardzo dużo wartości odżywczych. Nasiona zawierają dwie unikalne substancje: sezaminę i sezamolinę. Obie należą do lignanów, które wykazują właściwości obniżające cholesterol i chroniące wątrobę.

Wapń ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a przede wszystkim na stan zębów. Minerał chroni przed osteoporozą, pozytywnie oddziałuje na układ mięśniowy oraz serce.

Na 100 gramów ziaren sezamu przypada aż 1160 miligramów wapnia. Sezam zawiera również dużą porcję magnezu, który obniża stres, przywraca równowagę psychiczną i poprawia nastrój.

Nasiona zawierają też dużą ilość cynku, który wspomaga sprawność seksualną, zapobiega też problemom z prostatą oraz wypadaniu włosów.

W sezamie znajdziemy również wiele witamin. Witamina A ma wpływ na narząd wzroku oraz stan naszej cery, paznokci i włosów), witamina E działa natomiast jako bardzo silny przeciwutleniacz, neutralizuje wolne rodniki uszkadzające tkanki i spowalnia starzenie się organizmu.

Z kolei witaminy z grupy B wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają funkcjonowanie mózgu i nastrój, niezbędne są w procesie przemiany białek.

Białko z sezamu ma niemal równą wartość jak to pochodzące z kurzych jaj. Dzięki temu jesteśmy w stanie budować mięśnie i siłę fizyczną organizmu.

2.1. Reumatoidalne zapalenie stawów

Bogactwo minerałów w nasionach sezamu sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do diety i ma wiele zalet zdrowotnych. Duża zawartość miedzi w nasionach sezamu przynosi ulgę przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ zmniejsza ból i opuchliznę.

Miedź zawarta w ziarnach jest skuteczna, ponieważ to kluczowy minerał biorący udział w reakcjach enzymatycznych o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

Co więcej, sezam odgrywa ważną rolę w łączeniu kolagenu i elastyny - podstawowych substancji zapewniających strukturę, odporność i elastyczność naczyń krwionośnych, kości oraz stawów.

2.2. Układ oddechowy i krwionośny

Ze względu na wysoką zawartość magnezu, sezam ma właściwości wspomagające zarówno układ oddechowy, jak i krwionośny. Badania wykazały skuteczność magnezu zawartego w nasionach sezamu przy obniżaniu ciśnienia krwi, co jest czynnikiem wpływającym na zawały, udary i choroby serca związane np. z cukrzycą.

Dzięki zawartości magnezu sezam ma właściwości przyczyniające się także do zapobiegania spazmów dróg oddechowych przy astmie oraz spazmów naczyń krwionośnych, wywołujących ataki migreny.

2.3. Rak okrężnicy, osteoporoza, migrena i PMS

Sezam zawiera pokaźne dawki wapnia, który dobroczynnie wpływa na wiele układów. Przede wszystkim pomaga chronić komórki okrężnicy przed substancjami rakotwórczymi, zapobiega utracie masy kostnej w wyniku menopauzy i przypadłości, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Wapń zapobiega też migrenowym bólom głowy oraz łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego). Znając niezwykle właściwości sezamu dla zdrowia, warto sięgać po niego częściej.

3. Zastosowanie sezamu w kuchni

Sezamki lub chałwa to nie najlepsze źródło sezamu i wartości odżywczych w nim zawartych, ponieważ często zawierają one dodatkowe składniki, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.

Sezam powinniśmy spożywać w formie ziaren na surowo. Surowy sezam możemy spożywać bezpośrednio, jedząc niełuskane nasiona, jednak można nim również wzbogacić wiele potraw i dań.

Dobrym pomysłem będzie dodanie sezamu do zup, kanapek, sałatki, surówki lub gotowanych warzyw. Sezam doskonale wzbogaci smak ryżu lub makaronu, a także ryb czy mięsa, jeśli dodamy go do panierki.

Na rynku dostępne są również produkty z sezamu przetworzonego, łatwo przyswajalnego dla organizmu. Są to między innymi gomasio (mieszanka soli i prażonych nasion sezamu) lub tahini (masło sezamowe).

Olej sezamowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pochodzących z ziaren sezamu. Otrzymywany jest w wyniki zimnego tłoczenia, ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, zapobiega procesom starzenia, a także działa rozgrzewająco. Stosowany jest również do masażu skóry.

Przeczytaj także

4. Kaloryczność sezamu

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 567 kcal 161 kcal
Białko 16,96 g 4,81 g
Węglowodany 26,0 g 7,38 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 48,0 g 13,61 g
Tłuszcze nasycone 6,72 g 1,91 g
Tłuszcze jednonienasycone 18,13 g 5,14 g
Tłuszcze wielonienasycone 21,0 g 5,97 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Sezam - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, kalorie
Sezam - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, kalorie (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.