Trwa ładowanie...

Koniecznie włącz do diety. Oto pięć najlepszych produktów dla wątroby

Avatar placeholder
09.10.2023 16:11
Jak utrzymać wątrobę w dobrym zdrowiu? Pomoże włączenie do diety 5 naturalnych produktów
Jak utrzymać wątrobę w dobrym zdrowiu? Pomoże włączenie do diety 5 naturalnych produktów (Getty Images)

Wątroba to bardzo ważny organ, który pozwala pozbyć się z krwi szkodliwych zanieczyszczeń, toksyn i produktów przemiany materii. Ta pracująca 24 godziny na dobę „fabryka” filtruje składniki dostarczane z dietą oraz te, które wnikają do organizmu przez wdychane powietrze, czy skórę. Aby procesy te przebiegały bez zakłóceń, należy odpowiednio zadbać o wątrobę. Jej sprzymierzeńcem jest kilka naturalnych produktów. Włącz je do swojej diety!

spis treści

1. Wątroba jednym z najważniejszych narządów

Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek cierpieć na zaparcia? Miewasz problemy z hormonami lub poziomem cholesterolu we krwi? Cierpisz na niedobory witamin i minerałów? Okazuje się, że każda z wymienionych sytuacji (a także wielu innych) może być powiązana z funkcjonowaniem wątroby. Jej zakłócona praca może objawiać się w bardzo różnorodny sposób.

Ten organ odpowiedzialny jest bowiem nie tylko za filtrowanie i pozbywanie się z organizmu szkodliwych substancji. Odpowiada też za regulowanie poziomu hormonów, gromadzenie niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów. To kolejne powody, dla których warto zadbać o wątrobę.

Zobacz film: "Dobroczynne działanie witaminy D i kwasów omega-3. Zaskakujące wyniki badań"

2. Co szkodzi wątrobie?

Aby skutecznie zadbać o kondycję wątroby, warto włączyć do diety naturalnych „sprzymierzeńców”. Wybrane produkty wspierają pracę narządu i pozwalają na jego szybszą regenerację. Jednak zdrowie wątroby warunkuje nie tylko to, co włączamy do diety, ale i to, co z niej wykluczamy. Co szkodzi wątrobie?

Wątrobie nie służy wszystko, co definiowane jest, jako toksyny, czyli produkty, które wymuszają na niej wytężoną pracę. Są to zatem:

  • używki (alkohol, papierosy, mocna kawa, zwłaszcza spożywana w zbyt dużej ilości),
  • produkty wysokoprzetworzone (m.in. chipsy, słodycze, kiepskiej jakości wyroby mięsne i garmażeryjne),
  • cukier w każdej formie,
  • fast food.

Na kiepską kondycję wątroby ogromny wpływ ma też wysokowęglowodanowy styl życia, czyli dieta, w której dominują węglowodany.

3. 5 najlepszych produktów dla wątroby

Naturalne produkty, które wspierają wątrobę, warto włączyć do codziennej diety, nawet bez wyraźnych dolegliwości. Ich właściwości bowiem, nie tylko wspierają leczenie wątroby, ale też sprawdzają się w ramach profilaktyki.

Warto także pamiętać, że w przypadku uciążliwych objawów ze strony wątroby, wymagana jest konsultacja z lekarzem. Ponieważ może być to sygnał, że w organizmie dzieje się coś poważnego.

3.1. Chlorella

Chlorella może stanowić bardzo dobre uzupełnienie diety wątrobowej. Dlaczego? Jest jednokomórkową zieloną algą wykazującą szereg prozdrowotnych właściwości. Jedną z nich jest pomoc w usuwaniu z organizmu metali ciężkich i toksyn, takich jak alkohol, dioksyny i herbicydy. Dodatkowo chlorella wspiera też organizm poprzez:

  • działanie antyoksydacyjne,

  • łagodzenie stanów zapalnych wywołanych m.in. poprzez alkohol, palenie papierosów, stosowanie leków,

  • poprawę detoksykacji.

Standardowo suplementację rozpoczyna się od 3 gramów chlorelli na dobę. Dawkę stopniowo zwiększa się do 5-10 gramów, stosując suplement przez 3-6 miesięcy.

3.2. Woda i cytrusy

Rozpoczynanie dnia od szklanki letniej wody z niewielką ilością soku z cytryny, czy limonki, to świetny sposób na wsparcie wątroby. Napój nie tylko uzupełnia poziom nawodnienia organizmu (po nocy budzimy się lekko odwodnieni, co jest zjawiskiem zupełnie naturalnym, bowiem organizm „zużywa” wodę do odbywających się podczas nocnej regeneracji procesów życiowych), ale i aktywuje enzymy wątrobowe, odpowiedzialne za oczyszczanie narządu.

Witamina C wspomaga wątrobę w usuwaniu szkodliwych substancji, a inne substancje czynne zawarte w cytrusach dodatkowo pobudzają układ trawienny do efektywnej pracy.

Innym owocem cytrusowym, który warto włączyć do diety wątrobowej, jest grejpfrut. Jak donoszą wyniki badań, chroni on wątrobę przed stanem zapalnym.

3.3. Kurkuma

Kurkuma to ulubiona przyprawa wątroby. Główny składnik kurkumy – kurkumina, jest substancją wykazującą prozdrowotne właściwości dla ludzkiego organizmu. Działa przeciwzapalnie i wspiera oczyszczanie i regenerację wątroby. Co więcej, obecność kurkumy w codziennej diecie stanowi dobrą profilaktykę w zakresie chorób nowotworowych.

Przygotowując potrawy z dodatkiem kurkumy, należy pamiętać, aby nie zabrakło w nich również pieprzu. Obecna w przyprawie piperyna zwiększa bowiem biodostępność kurkumy. Dzięki czemu „kuracja” jest skuteczniejsza.

3.4. Karczochy

Karczochy to warzywo, które ze swoich właściwości w zakresie wspomagania trawienia i pracy wątroby znane było już w starożytności. Zawarty w nich kwas organiczny – cynaryna – działa żółciopędnie, a żółć pozwala usunąć z organizmu substancje toksyczne. Cynaryna zapobiega również gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, chroni przed działaniem czynników rakotwórczych oraz toksyn środowiskowych (np. dymu papierosowego).

3.5. Buraki, sałata, jarmuż i brokuł

Dieta na wątrobę powinna zawierać liczne warzywa, o ile te są dobrze tolerowane. Najlepsze warzywa na wątrobę to z pewnością buraki, które dzięki zawartości betainy, pomagają w ograniczaniu gromadzenia się tłuszczu.

Dobrą propozycją są też zielone liście, czyli sałata, czy jarmuż. Zawarty w nich chlorofil wspiera oczyszczanie wątroby. Proces detoksykacji wspiera także regularne sięganie po brokuły i brukselkę. A obecny w nich sulforafan, działa także antynowotworowo.

Zródło: prostazdrowadieta.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze