Kurkuma - charakterystyka, pochodzenie i zastosowanie, właściwości, wpływ na zdrowie
Kurkuma to przyprawa stosowana od tysiącleci. Jest podstawą potraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając im niepowtarzalny smak i zapach. Poza swoimi właściwościami kulinarnymi kurkuma coraz częściej zwraca się uwagę na jej zdrowotne działanie. Sprawdź, dlaczego warto spożywać kurkumę.
1. Charakterystyka kurkumy
Kurkuma to kłącz lub podziemna łodyga rośliny przypominającej wyglądem imbir. Najczęściej wykorzystuje się kurkumę w zmielonej postaci. Kłącze kurkumy posiada żółtawo-brązową barwę, w środku natomiast jest koloru pomarańczowego. Wykorzystywana jest w sztuce kulinarnej, lecznictwie, a także kosmetyce.
Głównym składnikiem tej przyprawy jest kurkumina. To ona odpowiada za jej ostrość i żółte zabarwienie. Największym producentem kurkumy są Indie. W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i włókienniczym wykorzystywana jest jako barwnik. Przed otrzymaniem przyprawy kłącza kurkumy są gotowane, parzone, a następnie suszone.
2. Walory smakowe kurkumy
Kurkumę zazwyczaj używa się w niewielkich ilościach. Już mała szczypta przyprawy nada daniu charakterystyczny, żółty kolor oraz wyjątkowy smak. Kurkuma cechuje się lekkim, korzennym smakiem z nutą ostrości. Co ciekawe niektórzy wykorzystują kurkumę jako dodatek do kawy, mleka lub smoothie.
3. Pochodzenie i zastosowanie kurkumy
Swoje właściwości kurkuma może zachowywać przez dłuższy czas pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywana i nie wystawiona na działanie promieni słonecznych. Kurkuma zastosowanie znajduje jako dodatek do potraw warzywnych, jajek, czy ryżu. Wzbogaca również smak i zapach zup, sosów oraz sałatek. Ze względu na intensywne właściwości kurkumy, trzeba uważać, aby nie przesadzić z jej ilością, w przeciwnym razie może popsuć końcowy efekt.
Najlepszy efekt uzyskamy mieszając kurkumę z pieprzem lub papryką, dzięki czemu jej przyswajanie przez organizm zwiększy się 2000 razy. W przeciwieństwie do innych przypraw kurkumę powinniśmy dodać do potrawy na samym początku gotowania, dzięki czemu najlepiej podkreśli jej smak i charakter.
W przypadku kurkumy cena zależy od celu, w jakim chcemy ją kupić. Jeśli zależy nam na zastosowaniu kurkumy w kuchni, wówczas kupimy kurkumę w cenie ok. 5 zł za 200 g. Natomiast jeśli interesuje nas zastosowanie kurkumy w lecznictwie lub pielęgnacji, wówczas cena kurkumy będzie już dużo wyższa. W przypadku suplementów z kurkumą cena będzie się wahać od 50 do nawet 100 zł.
4. Właściwości lecznicze kurkumy
Właściwości lecznicze kurkumy są nieocenione. Zainteresowanie prozdrowotnymi właściwościami kurkumy wzrosło w ostatnim czasie. Naukowcy zaczęli szukać związku między sposobem odżywiania mieszkańców Indii a ich niską zachorowalnością na nowotwory, itp. Okazało się, że swój dobry stan zdrowia zawdzięczają stosowanym przyprawom, m.in. właśnie kurkumie. Zawarte w niej kurkuminoidy wpływają pozytywnie na pracę systemu immunologicznego i zapobiega zachorowaniu na nowotwory.
Poza tym kurkuma wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Pomaga w trawieniu białka i oczyszcza organizm z toksyn.
Ponadto kurkuma ma właściwości silnie przeciwzapalne. Jest skuteczna w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz grzybicą. Ze względu na zawarte w kurkumie właściwości bywa również stosowana w przypadku zakażeń, aby przyspieszyć gojenie się ran. Prowadzone są także badania nad rolą zawartych w kurkumie właściwości w leczeniu udaru.
Nie można zapomnieć również o pielęgnacyjnych właściwościach kurkumy. Pomaga likwidować przebarwienia i sprawia, że skóra staje się lepiej odżywiona. Hitem kosmetycznym jest niewątpliwie maseczka z kurkumy na twarz, która sprzyja likwidacji zmarszczek.
Regularne stosowanie maseczki z kurkumy przynajmniej trzy razy w tygodniu poprawia koloryt cery i nadaje jej blasku, pomaga również w walce z trądzikiem i stanami zapalnymi. Poza tym kurkuma opóźnia procesy starzenia się organizmu. W niektórych sklepach i drogeriach można dostać kosmetyki z zawartością kurkumy. Zaleca się ich stosowanie w przypadku zaskórników, wysypki alergicznej, czy swędzenia skóry.
5. Wpływ kurkumy na zdrowie
Lista chorób i schorzeń, na które pomaga kurkuma stale się zwiększa. Wspomaga również funkcjonowanie wątroby, wpływa na wydzielanie soków trawiennych oraz żółci. Oddziałuje również na układ krwionośny oraz neurologiczny.
Ostatnie badania wskazują, że może ona również łagodzić objawy demencji oraz poprawiać funkcje poznawcze. Coraz więcej osób sięga po kurkumę w stanach obniżonego nastroju. Według naukowców kurkuma może być stosowana w połączeniu z pieprzem i papryką jako naturalny antydepresant.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Kurkuma skutecznie poprawia humor i co najważniejsze nie powoduje skutków ubocznych. Kurkuma wpływa również pozytywnie na pracę serca. Dzięki antyoksydacyjnemu działaniu zwalcza wolne rodniki. Pomaga zapobiegać pojawieniu się miażdżycy i nadciśnienia. Dzięki kurkuminie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz limfatycznych.
Wszystkie te właściwości sprawiają, że kurkuma coraz częściej gości w naszych domach nie tylko jako składnik potraw, ale również element domowego spa. Wprowadzając ją do swojej codziennej diety będziemy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem.
6. Kalorie mielonej kurkumy
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 3 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 312 kcal | 9,36 kcal |
Białko | 9,68 g | 0,29 g |
Węglowodany | 67,1 g | 2,01 g |
Cukier | 3,21 g | 0,10 g |
Błonnik | 22,7 g | 0,68 g |
Tłuszcz | 3,25 g | 0,10 g |
Tłuszcze nasycone | 1,84 g | 0,06 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,45 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,76 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,70 mg | 0,02 mg |
7. Maseczki z kurkumy
Kurkuma w swoim składzie zawiera kurkuminę. Jest to przeciwutleniacz, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz usuwa z naszego organizmu toksyny.
Kurkuma ma działanie przeciwbakteryjne. Można ją wykorzystać przy walce z łupieżem lub trądzikiem. Maseczka z kurkumy pomoże odświeżyć cerę oraz nadać jej naturalny koloryt. W przypadku blond włosów przyprawa je lekko rozjaśni i nada świetlistych refleksów.
7.1. Maseczka na trądzik
Maseczka z kurkumy zalecana jest u osób z tłustą cerą trądzikową. Należy jednak pamiętać, że kurkuma posiada właściwości barwiące, dlatego najlepiej nakładać ją na noc. Jeśli przebarwienia nie znikną możemy przemyć skórę wacikiem nasączonym olejem lnianym lub kokosowym.
Do przygotowania maseczki z kurkumy będziemy potrzebowali 2 łyżeczek kurkumy i 3 łyżek maślanki lub naturalnego jogurtu. Warto dodać także łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie uzyskaną maseczkę nakładamy na twarz. Po około 15 minutach zmywamy ją dużą ilością wody.
7.2. Maseczka na zmarszczki
Maseczka z dodatkiem kurkumy może pomóc w walce ze zmarszczkami. Aby ją przygotować potrzebujemy 2 łyżeczek kurkumy, 3 łyżek naturalnego jogurtu oraz jednej łyżeczki miodu i oleju migdałowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy na szyję, dekolt i twarz. Po kilkunastu minutach maseczkę zmywamy.