3 z 6Czekoladowo-miętowe makaroniki
Wartość odżywcza jednego ciastka: 74 kcal, 4,9 g tłuszczu, 4,2 g tłuszczów nasyconych, 1,5 g błonnika, 6,6 g cukru, 1,0 g białka.
Składniki:
3 szklanki wiórków kokosowych,
½ szklanki kakao w proszku,
½ szklanki miodu,
½ szklanki mleka kokosowego,
½ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej,
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
1 jajko (tylko białko),
szczypta soli morskiej.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Połącz ze sobą pierwsze 6 składników w dużej misce. Ubij na sztywno białko jajka ze szczyptą soli. Dodaj pianę z białka do połączonych składników i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Uformuj z ciasta kulki (możesz do tego użyć np. łyżki) i spłaszcz delikatnie, aby uzyskać pożądany kształt makaronika. Umieścić ciastka na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia obróć ciastka.