2 z 6Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wyniki badań opublikowane niedawno w "The New England Journal of Medicine" dowiodły, że w przypadku osób obarczonych wysokim ryzykiem wystąpienia chorób serca, które stosowały dietę śródziemnomorską uzupełnioną o orzechy i cztery łyżki oliwy z oliwek dziennie, niebezpieczeństwo zawału serca, udaru mózgu i zgonu zmniejszyło się o 30 proc.
To zasługa roślinnych związków z grupy polifenoli, których dostarcza ten produkt spożywczy. Ponadto według wyników badań naukowców z Miejskiego Instytutu Badań Medycznych obniżają one aktywność genów, które biorą udział w rozwoju miażdżycy (wzmacniają odporność, zmniejszają stany zapalne i walczą z wolnymi rodnikami).
Co więcej, oliwa z oliwek jest dobrym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, które przyczyniają się do zmniejszenia zarówno poziomu cholesterolu, jak i cukru we krwi. Warto jeść również oliwki, czarne i zielone, które także są bogate w dobre tłuszcze.
Zobacz także: Warzywo, które stymuluje samoregenerację organizmu