3 z 11Marchew
Dobry wzrok, zdrowa opalenizna i wzmocniona odporność na wirusy to tylko niektóre z właściwości marchewki.
Jest to warzywo korzeniowe pełne witamin i minerałów. W największej ilości zawiera karotenoidy, spośród których najbardziej popularny jest beat-karoten, czyli prowitamina A.
Beta-karoten to przeciwutleniacz, ma zatem cechy, które pomagają zapobiegać wystąpieniu nowotworów.
Stwierdzono naukowo, że sok ze świeżej marchwi może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, krtani, przełyku, a także pęcherza moczowego.
Z kolei pektyny obecne w korzeniu marchwi obniżają poziom cholesterolu.
Osoby chore na serce codziennie powinni sięgać po marchewkę.
To niepozorne warzywo przeciwdziała skurczom naczyń krwionośnych. Robi to 2,5 razy silniej niż popularny lek - teotrombina.