9 z 11Rzeżucha
Rzeżucha to jedno z najmniej docenianych warzyw. Okazuje się, że z rośliny kiełkującej jesteśmy w stanie przyswoić znacznie więcej witamin niż z innych produktów.
Należy jednak pamiętać, by spożywać ją na surowo, ponieważ proces gotowania, smażenia czy pieczenia pozbawia ją cennych składników.
Rzeżuchę najlepiej posiać samemu, ponieważ mamy wówczas pewność, że nie posiada przyspieszaczy wzrostu.
Kiełki zawierają dużo witaminy C, która redukuje działanie wolnych rodników i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób.
Ponadto, zawarta w składzie witamina A i beta-karoten chroni naczynia krwionośne przed chorobami układu krążenia.
Jednocześnie rzeżucha podnosi odporność organizmu, funkcjonowanie wzroku, włosów i paznokci.
Powinny po nią sięgać także osoby chore na cukrzycę, ponieważ zmniejsza stężenie glukozy we krwi.