5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu (WIDEO)
Każde warzywo to źródło cennych witamin i składników mineralnych. Dlatego nie może ich zabraknąć w codziennym jadłospisie. Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie mogą być nieprzyjemne. Niektóre z nich są jednak jeszcze zdrowsze po obróbce cieplnej niż na surowo. Sprawdź, które z nich warto wcześniej ugotować i jakie są najzdrowsze owoce i warzywa.
Dieta na bazie owoców i warzyw jest lekkostrawna i bogata w wiele cennych składników odżywczych. Dieta z warzyw pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów i zmniejsza ochotę na niezdrowe przekąski. Należy jedynie unikać 4 rodzajów warzyw przez które tyjesz.
Warto wiedzieć, że istnieje co najmniej 10 warzyw, które idealnie zastępują mięso, a 10 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci. Każdy powinien znać 5 top polskich warzyw oraz wiedzieć w jaki sposób przechowywać warzywa, by jak najdłużej zachowały świeżość i były zdatne do spożycia.
Niektóre warzywa lepiej trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Inne dłużej wytrzymają w ciemnej szafce, a jeszcze inne bez obaw można ułożyć na kuchennej szafce. Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej o warzywach. Czy warzywa kupowane w supermarkecie są rzeczywiście zdrowe? Jak wygląda ranking najzdrowszych owoców i warzyw? Jakie warzywa wybierać zimą?