5 zapachów, które zmniejszają apetyt
1 z 7Zapach a sytość i głód
W obliczu głodu zmysł węchu staje się bardziej wydajny i podnosi atrakcyjność niektórych zapachów. Celem jest skuteczniejsze znalezienie pożywienia.
Wyniki badań przeprowadzonych przez Europejską Radę ds. Badań Naukowych z dr Giovannim Marsicano na czele (opublikowane w tytule „Nature Neuroscience”) udowodniły, że zmysł węchu odgrywa ważną rolę w regulowaniu apetytu, a zapach potraw może go zmniejszać lub wzmagać (inicjuje on mechanizmy w mózgu, które są za to odpowiedzialne).
Proces ten rozpoczyna się w układzie endokannabinoidowym, którego receptory łączą układ nerwowy ze strukturami mózgu odpowiedzialnymi za zapachy. Co decyduje o wzmożonym apetycie? Głód aktywuje receptory, a one kolejno — opuszkę i korę węchową. W ten sposób wzrasta wrażliwość na aromat produktów spożywczych.
Jednakże istnieją zapachy, które zmniejszają łaknienie i wpływają na nasze decyzje żywieniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Burgundzkiego w Dijon odkryli, że jeśli przed wyborem pokarmu do spożycia powąchamy owoc, chętniej zdecydujemy się na zdrowszy wariant.
Sprawdź, które zapachy pomogą Ci poskromić apetyt.
Zobacz także: Masz chore serce? Nie używaj tego popularnego tłuszczu