2 z 7Aromat ciemnej czekolady
Wyniki badań opublikowane w magazynie pod tytułem „Regulatory Peptides” dowodzą, że gorzka czekolada ma wpływ na regulowanie apetytu. Istotne znaczenie ma nie tylko jej smak (hamuje ochotę na potrawy słone, słodkie i tłuste, zapewnia uczucie sytości na długo, czego dowiedli naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego). Powinniśmy wybierać tę o zawartości minimum 70 proc. kakao, jednak najlepsza jest ta, która składa się z tego składnika w 90-99 proc.
Zdaniem naukowców, na zmniejszenie apetytu najsilniejszy wpływ ma sam aromat tego smakołyku. Twierdzą oni, że powąchanie tabliczki ciemnej czekolady skutkuje zahamowaniem głodu na 45 minut. Następstwem tej czynności jest bowiem produkcja leptyny — hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości (przekazuje do mózgu informację o tym, że jesteśmy już najedzeni).
Zobacz także: Jedna z najczęstszych przyczyn śmierci. Niewiele osób słyszało o tej chorobie