2 z 8Orzechy, nasiona, otręby pszenne
Pierwsze miejsce na liście zajmują pestki dyni. W 100 gramach produktu znajdziemy aż 540 mg magnezu. Jedzmy je jak najczęściej, dodawajmy je do musli albo wybierajmy chleb z pestkami dyni.
Sporą dawkę magnezu zawierają również otręby pszenne. Ze względu na dużą zawartość błonnika i małą ilość cukrów otręby pszenne doskonale aktywizują metabolizm, ułatwiają wypróżnianie, a także stanowią istotny element diety odchudzającej. Oprócz magnezu, otręby pszenne zawierają jod, potas, żelazo, cynk i miedź.
Dużą zawartość magnezu znajdziemy także w nasionach i orzechach. Warto sięgnąć po następujące produkty: migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemię lniane i orzesznik jadalny. Są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Można bez obawy dodawać je również do dań obiadowych lub sałatek.
Zobacz także: Orzechy - wartości odżywcze, kaloryczność, zastosowanie w diecie