9 sygnałów, które świadczą o tym, że jesz za mało węglowodanów
1 z 8Węglowodany – dobre czy nie?
Osoby przechodzące na dietę odchudzającą, często słyszą, że muszą całkowicie zrezygnować z węglowodanów. Wielu z nas uważa, że to właśnie one są odpowiedzialne za problemy ze zrzuceniem nadprogramowych kilogramów. Jak się jednak okazuje, nie jest to do końca prawda.
Węglowodany złożone nie tylko warto, ale należy wprowadzić do codziennego jadłospisu. To cenne źródło błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu trawiennego. Zapobiega też rozwijaniu się różnego rodzaju chorób. To dzięki niemu uczucie sytości jest z nami na dłużej.
Węglowodany złożone znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym, fasoli, brązowym ryżu, makaronie, ziemniakach czy kukurydzy. W jaki sposób sprawdzić, czy nie jemy ich za mało? Organizm wysyła wiele sygnałów.
Zobacz także: 9 zaskakujących produktów, dzięki którym schudniemy