2 z 9Majonez Winiary OMEGA 3:6
W składzie majonezu Winiary OMEGA 3:6 znajdziemy: oleje roślinne 78,6% (rzepakowy, słonecznikowy), żółtko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Producenci reklamują go jako produkt, który "dostarcza ważnych w codziennej diecie kwasów tłuszczowych omega 3 w rekomendowanych przez specjalistów proporcjach do kwasów tłuszczowych omega 6". Niestety, proporcje te nie zostały podane na opakowaniu.
Kinga Głaszewska, dietetyk zwraca jednak uwagę na jeszcze jedną kwestię. - Najważniejsze, by podczas zakupów czytać listę składników. Zasada jest taka: dobry majonez nie powinien zawierać zbędnych wypełniaczy i konserwantów - mówi ekspertka.
Niestety, w składzie tego majonezu znajdziemy sól wapniowo-disodowa (EDTA, E385). - Producenci dodają ją jako konserwant, który ma przedłużyć termin przydatności produktu do spożycia - wyjaśnia Głaszewska.
- Producenci, chcąc wyprodukować majonez jak najtańszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, barwniki i syntetyczne dodatki (np. E-385). Substancje te spożywane w większych ilościach mogą powodować alergie, astmę i inne problemy zdrowotne - dodaje dietetyk Emilia Kołodziejska.
Ten składnik nie jest obojętny dla naszego ciała. Udowodniono, że w nadmiernych ilościach może zakłócać równowagę mineralną organizmu, powodować skurcze mięśni czy uszkodzenia nerek. Co ciekawe, jest on również stosowany w medycynie - jako odtrutka przy zatruciach metalami ciężkimi.
Zobacz także: Wielkanocne produkty, których należy unikać