4 z 9Majonez firmy Pudliszki
Chociaż skład majonezu jest znacznie krótszy, to tutaj również znajdziemy sól wapniowo-disodową EDTA, która w majonezie jest całkowicie zbędna. Dietetyk zwraca uwagę na jeszcze jeden aspekt.
- Mimo dość krótkiego składu, majonez Pudliszki zawiera w 100 g aż 6,1 g tłuszczów nasyconych. Kwasy tłuszczowe powinny stanowić ok. 25-30 proc. naszego dziennego jadłospisu. Ich zbyt duże ilości względem zapotrzebowania, mogą skutkować negatywnymi zmianami w organizmie. Kwasy nasycone dodatkowo działają prozapalnie, a to oznacza, że mogą nasilać procesy zapalne w organizmie. Poza tym przyczyniają się do chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, otyłości, cukrzycy typu II - precyzuje Kinga Głaszewska.
Zobacz także: Produkty wzmacniające serca