Trwa ładowanie...

Annato (E160b)- charakterystyka, w jakich produktach występuje, bezpieczeństwo, normy

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
07.01.2021 14:06
Annato (E160b)- charakterystyka, w jakich produktach występuje, bezpieczeństwo, normy
Annato (E160b)- charakterystyka, w jakich produktach występuje, bezpieczeństwo, normy (123rf)

Większość produktów żywnościowych zawiera w swoim składzie konserwanty lub barwniki spożywcze. W tym artykule bliżej przyjrzymy się annato, barwnikowi, który jest oznaczany symbolem E160b. W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć annato? Czy substancja ta jest szkodliwa dla naszego zdrowia? Jakie jest jej zastosowanie?

spis treści

1. Czym jest annato (E160b)?

Annato jest barwnikiem spożywczym pochodzenia naturalnego. Komercyjnie, barwnik ten oznaczany jest symbolem E160b. Użycie barwnika pozwala zmodyfikować wygląd produktów żywnościowych. Przy użyciu annato, możemy uzyskać kolor żółty lub intensywnie pomarańczowy.

Do wytworzenia annato używa się nasion lub otoczek drzewa tropikalnego o nazwie Arnota właściwa (Bixa orellana L). Roślina występuje na terenach Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, a także w rejonach północnego Meksyku.

Ekstraktami zawartymi w annato są biksyna oraz norbiksyna. Ekstrahowanie biksyny z nasion możliwe jest przy użyciu rozpuszczalników niepolarnych (przykładem mogą być oleje roślinne). Drugi ekstrakt, tzn. norbiksyna może być ekstrahowana za pomocą wodnego roztworu zasady.

Zobacz film: "Sztuczne barwniki spożywcze"

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć annato (E160b)?

W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć annato? Okazuje się, że barwnik należący do karotenoidów występuje zazwyczaj w serach żółtych, dojrzewających oraz topionych, lodach, wyrobach na bazie mleka, dekoracjach i polewach cukierniczych, rybach wędzonych, pastach rybnych, olejach, makaronach czy płatkach śniadaniowych. W niektórych rejonach świata nasiona annato mieli się na pastę lub proszek, a następnie łączy się z innymi przyprawami.

3. Annato w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym

Annato jest substancją szeroko wykorzystywaną w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Wykazuje działanie ściągające i przeciwbakteryjne, dlatego jest częstym składnikiem preparatów przeciwtrądzikowych. Barwnik ten wykorzystywany jest również przez producentów kosmetyków kolorowych. Możemy znaleźć go w lakierach do paznokci czy szminkach do ust. Annato to nie tylko barwnik, ale również przeciwutleniacz. Występuje w składzie balsamów do ciała, szamponów do włosów, mydeł, żeli oraz kremów nawilżających.

## Czy produkty, które mają w składzie annato są bezpieczne dla zdrowia?

Wiele osób zastanawia się czy produkty zawierające w swoim składzie annato są bezpieczne dla zdrowia. Wieloletnie badania potwierdzają, że barwnik ten uznawany jest za bezpieczny.

"Należy pamiętać, że żaden dodatek do żywności nie może nam zagrażać. Jeśli są twarde dowody na szkodliwość danego dodatku do żywności, to jest on automatycznie wycofywany przez Unię Europejską z produkcji żywnościowej" - przekonuje ekspert Jan Antoniak, który tworzy treści na blogu "Technolog żywności radzi".

Niestety, u osób uczulonych na ten barwnik mogą pojawić się działania niepożądane. U alergików annato może powodować:

4. Normy do spożycia annato (E160b)

Dopuszczalne dzienne spożycie dla biksyny wynosi 12 mg/kg masy ciała. Dopuszczalne dzienne spożycie dla norbiksyny wynosi 0,6 mg/kg masy ciała.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze