Trwa ładowanie...

Antynowotworowa zupa dr Fuhrmana. Ma chronić przed rakiem

Avatar placeholder
24.03.2023 14:20
Antynowotworowa zupa dr Fuhrmana wzmocni odporność. Przepis jest banalnie prosty
Antynowotworowa zupa dr Fuhrmana wzmocni odporność. Przepis jest banalnie prosty (YouTube, Getty Images)

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiedni sposób odżywiania może zapobiegać, a nawet leczyć niektóre choroby. Warto więc wprowadzić do naszego menu antynowotworową zupę doktora Fuhrmana.

spis treści

1. Autorytet od żywienia

Joel Fuhrman to ekspert w dziedzinie żywienia i zwolenniki naturalnych metod tam, gdzie jest to możliwe. Specjalista udziela się także w mediach społecznościowych, gdzie chętnie dzieli się poradami i zdrowymi przepisami.

Jego zupa antyrakowa to prawdziwy hit. Zyskała już zwolenników na całym świecie, a Fuhrman uważa, że posiłek powinien na stałe trafić do naszej diety. Co równie ważne, przygotowanie jest badanie proste, a na produktach nie zbankrutujesz.

2. Antynowotworowa dieta

Według eksperta zupa pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także obniża ryzyko rozwoju nowotworów. Przepis bije rekordy popularności i chwalą go nie tylko zwolennicy zdrowego żywienia, ale także kulinarni smakosze.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Oczywiście sama zupa nie ochroni nas przed rakiem, jest to jedynie jeden z elementów, który pomaga nam zapobiegać nowotworom. Najważniejsza jest profilaktyka, regularne badania, zdrowy i aktywny tryb życia oraz unikanie stresu. Na czynniki genetyczne wpływu jednak nie mamy.

3. Co znajdziesz w zupie?

Co sprawia, że zupa ma tak zbawienny wpływ? Jest napakowana witaminami, składnikami mineralnymi oraz antyoksydantami. Wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga organizm do obrony przed infekcjami i chorobami.

Do przygotowania zupy potrzebujemy szklanki fasoli (najlepiej mung), trzy pory, cztery średnie cebule, sześć średnich cukinii, dwie gałązki zieleniny, szklankę orzechów włoskich lub nerkowca, 250 gramów świeżych grzybów, cztery szklanki wody i świeżego soku z marchwi oraz dwie szklanki soku z selera naciowego.

4. Banalnie proste przygotowanie

Fasolę należy wcześniej namoczyć, najlepiej na noc, a następnie zalać wodą i ugotować w dużym garnku (20-40 min w zależności od wykorzystanego rodzaju). Dodać posiekaną zieleninę, cebulę przekrojoną na połówki, cukinię pokrojoną w kostki oraz pora w plasterkach.

Odpowiednia dieta to podstawa zdrowia
Odpowiednia dieta to podstawa zdrowia (YouTube)

Warzywa należy gotować około 15 minut, a gdy są miękkie należy je zblendować z jedną chochlą wywaru. Dosyp połowę orzechów, zblenduj na gładką masę i przełóż do garnka z wywarem, a następnie dodaj sok z selera i marchwi.

Pozostałe orzechy drobno posiekaj i dodaj do zupy. Do dania możesz również dodać natkę pietruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze