Antynowotworowa zupa dr Fuhrmana. Ma chronić przed rakiem
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiedni sposób odżywiania może zapobiegać, a nawet leczyć niektóre choroby. Warto więc wprowadzić do naszego menu antynowotworową zupę doktora Fuhrmana.
1. Autorytet od żywienia
Joel Fuhrman to ekspert w dziedzinie żywienia i zwolenniki naturalnych metod tam, gdzie jest to możliwe. Specjalista udziela się także w mediach społecznościowych, gdzie chętnie dzieli się poradami i zdrowymi przepisami.
Jego zupa antyrakowa to prawdziwy hit. Zyskała już zwolenników na całym świecie, a Fuhrman uważa, że posiłek powinien na stałe trafić do naszej diety. Co równie ważne, przygotowanie jest badanie proste, a na produktach nie zbankrutujesz.
2. Antynowotworowa dieta
Według eksperta zupa pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także obniża ryzyko rozwoju nowotworów. Przepis bije rekordy popularności i chwalą go nie tylko zwolennicy zdrowego żywienia, ale także kulinarni smakosze.
Oczywiście sama zupa nie ochroni nas przed rakiem, jest to jedynie jeden z elementów, który pomaga nam zapobiegać nowotworom. Najważniejsza jest profilaktyka, regularne badania, zdrowy i aktywny tryb życia oraz unikanie stresu. Na czynniki genetyczne wpływu jednak nie mamy.
3. Co znajdziesz w zupie?
Co sprawia, że zupa ma tak zbawienny wpływ? Jest napakowana witaminami, składnikami mineralnymi oraz antyoksydantami. Wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga organizm do obrony przed infekcjami i chorobami.
Do przygotowania zupy potrzebujemy szklanki fasoli (najlepiej mung), trzy pory, cztery średnie cebule, sześć średnich cukinii, dwie gałązki zieleniny, szklankę orzechów włoskich lub nerkowca, 250 gramów świeżych grzybów, cztery szklanki wody i świeżego soku z marchwi oraz dwie szklanki soku z selera naciowego.
4. Banalnie proste przygotowanie
Fasolę należy wcześniej namoczyć, najlepiej na noc, a następnie zalać wodą i ugotować w dużym garnku (20-40 min w zależności od wykorzystanego rodzaju). Dodać posiekaną zieleninę, cebulę przekrojoną na połówki, cukinię pokrojoną w kostki oraz pora w plasterkach.
Warzywa należy gotować około 15 minut, a gdy są miękkie należy je zblendować z jedną chochlą wywaru. Dosyp połowę orzechów, zblenduj na gładką masę i przełóż do garnka z wywarem, a następnie dodaj sok z selera i marchwi.
Pozostałe orzechy drobno posiekaj i dodaj do zupy. Do dania możesz również dodać natkę pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl