Babeczki waniliowe
Babeczki waniliowe, zwane również muffinami lub muffinkami, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ta słodka przekąska na stałe zagościła w domach Amerykanów, Kanadyjczyków, Irlandczyków oraz Anglików. Muffiny są niezwykle proste w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie przepis, dzięki któremu będziecie mogli przygotować pyszne wypieki na przyjęcie urodzinowe, spotkanie z przyjaciółką czy eleganckie przyjęcie.
1. Czym są babeczki waniliowe?
Babeczki waniliowe są ciasteczkami wypiekanymi w foremkach o kształcie zbliżonym do odwróconego ściętego stożka. Każdą z pojedynczych foremek powinna być wypełniona ciastem do określonej wysokości (surowa masa zajmuje zazwyczaj około ¾ wysokości papilotek). Do przyrządzenia babeczek waniliowych można wykorzystać ciasto olejowe lub biszkopowo-tłuszczowe, bazujące na mące pszennej.
2. Babeczki waniliowe a kalorie
W porcji 100 g babeczek waniliowych znajdziemy:
- 393 kcal.
- 3 g białka
- 20 g tłuszczu, w tym 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych
- 46 g węglowodanów
- 18 g cukrów
- 243 mg sodu
- 121 mg potasu.
Oprócz wyżej wymienionych składników babeczki zawierają również niewielkie ilości witaminy A, witaminy C, wapnia oraz żelaza.
3. Przepis na babeczki waniliowe
Babeczki waniliowe są niezwykle proste do przyrządzenia. Składnikami niezbędnymi do ich upieczenia są:
- mąka pszenna (dwie szklanki)
- cukier puder (pół szklanki)
- cukier waniliowy (dwie łyżeczki)
- proszek do pieczenia (dwie łyżeczki)
- jedno kurze jajo
- mleko (jedna szklanka)
- olej (pół szklanki)
Sposób przygotowania:
Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, a następnie dodaj do nich kurze jajo, pół szklanki oleju, a także jedną szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wypełnij papierowymi foremkami (są dostępne w sprzedaży w supermarketach, dyskontach a także większych sklepach spożywczych). Przy pomocy łyżki napełnij foremki surowym ciastem w taki sposób, by zajmowało ono ¾ wysokości papilotek. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, włóż babeczki waniliowe na około 25 minut.
4. Z czym podawać babeczki waniliowe?
Babeczki waniliowe najlepiej jest podawać z konfiturą malinową, truskawkową poziomkową czy cytrynową. Równie wybornie smakują, gdy podaje się je z marmoladą czy ulubionym dżemem. Przed przyrządzeniem babeczek, do surowego ciasta możesz dodać również kawałki mlecznej, deserowej lub białej czekolady.
Pasjonaci słodyczy dodają do babeczek waniliowych także budyń, rodzynki, orzechy, suszoną żurawinę, pokrojone kawałki suszonych śliwek.
Muffinki można podawać w formie deseru lub dodatku do kawy czy herbaty. Do ich dekoracji doskonale nadaje się czekoladowa lub truskawkowa polewa, sos malinowy, a także cukier puder.