Trwa ładowanie...

Badania trwały 30 lat. Naukowcy obalili główną przyczynę cukrzycy

 Patrycja Pupiec
11.12.2023 13:38
Dieta, która prowadzi do cukrzycy. Zwiększa ryzyko o 39 proc.
Dieta, która prowadzi do cukrzycy. Zwiększa ryzyko o 39 proc. (Getty Images)

Cukrzyca typu 2 to schorzenie, z którym zmaga się ponad trzy miliony Polaków. Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wskazują, że dieta uboga w węglowodany zwiększa ryzyko zachorowania na tę wyniszczającą chorobę.

spis treści

1. Jakość węglowodanów ważniejsza niż ilość

Wcześniej panowało przekonanie, że dieta niskowęglowodanowa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, natomiast konsumpcja produktów bogatych w cukry zwiększa ryzyko. Jednakże badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że pewne diety niskowęglowodanowe mogą zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Dieta uboga w węglowodany opiera się na produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, owoce morza czy jaja. Naukowcy zaznaczają jednak, że kluczową rolę odgrywa jakość spożywanych węglowodanów, białek i tłuszczów, a nie ich ilość.

Istotne jest również spożywanie posiłków bogatych w błonnik, który opóźnia uwalnianie glukozy do krwi, co obniża poziom cukru. Badania prowadzone były przez 30 lat (1984-2017) na grupie 203 541 dorosłych osób, w tym pracowników służby zdrowia, którzy nie chorowali na cukrzycę na początku badania.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Co cztery lata uczestnicy badania wypełniali ankietę dotyczącą poziomu energii w diecie pochodzącej z węglowodanów, białka i tłuszczów.

2. Ryzyko wzrasta nawet o 39 proc.

Wyniki badań wskazują, że u osób stosujących dietę niskowęglowodanową ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 było o 35 proc. wyższe niż u tych, którzy spożywali dietę, w której ponad 65 proc. energii pochodziło z węglowodanów.

Produkty bogate w węglowodany to m.in.

  • ziemniaki,
  • banany,
  • ryż,
  • makarony,
  • kasze,
  • produkty zbożowe.
  • suche nasiona roślin strączkowych.

Analizy zaprezentowane podczas konferencji American Heart Association Scientific Sessions sugerują również, że ryzyko zachorowania na cukrzycę wzrosło aż o 39 proc. u osób, które nie spożywały produktów pełnoziarnistych, np. kasz, makaronów czy ryżu.

Naukowcy tłumaczą, że dieta niskowęglowodanowa, oparta na produktach zwierzęcych z dużą zawartością tłuszczów nasyconych, może zwiększać oporność na insulinę, która jest kluczowa w rozwoju cukrzycy typu 2.

Prawidłowe żywienie pełni wiele ról w cukrzycy typu 2, a dobrze zbilansowana dieta jest jednym z podstawowych sposobów leczenia objawowego i umożliwia poprawę stanu zdrowia pacjenta.

Dieta nie powinna składać się jedynie z produktów białkowych. Diabetycy powinni ograniczyć spożycie łatwo przyswajalnych węglowodanów, w tym dodanych cukrów, ale nie powinni zrezygnować z pełnoziarnistych produktów zbożowych, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55 IG), takich jak pełnoziarnisty chleb żytni czy brązowy makaron.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze