Badania trwały 30 lat. Naukowcy obalili główną przyczynę cukrzycy
Cukrzyca typu 2 to schorzenie, z którym zmaga się ponad trzy miliony Polaków. Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wskazują, że dieta uboga w węglowodany zwiększa ryzyko zachorowania na tę wyniszczającą chorobę.
1. Jakość węglowodanów ważniejsza niż ilość
Wcześniej panowało przekonanie, że dieta niskowęglowodanowa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, natomiast konsumpcja produktów bogatych w cukry zwiększa ryzyko. Jednakże badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że pewne diety niskowęglowodanowe mogą zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dieta uboga w węglowodany opiera się na produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, owoce morza czy jaja. Naukowcy zaznaczają jednak, że kluczową rolę odgrywa jakość spożywanych węglowodanów, białek i tłuszczów, a nie ich ilość.
Istotne jest również spożywanie posiłków bogatych w błonnik, który opóźnia uwalnianie glukozy do krwi, co obniża poziom cukru. Badania prowadzone były przez 30 lat (1984-2017) na grupie 203 541 dorosłych osób, w tym pracowników służby zdrowia, którzy nie chorowali na cukrzycę na początku badania.
Co cztery lata uczestnicy badania wypełniali ankietę dotyczącą poziomu energii w diecie pochodzącej z węglowodanów, białka i tłuszczów.
2. Ryzyko wzrasta nawet o 39 proc.
Wyniki badań wskazują, że u osób stosujących dietę niskowęglowodanową ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 było o 35 proc. wyższe niż u tych, którzy spożywali dietę, w której ponad 65 proc. energii pochodziło z węglowodanów.
Produkty bogate w węglowodany to m.in.
- ziemniaki,
- banany,
- ryż,
- makarony,
- kasze,
- produkty zbożowe.
- suche nasiona roślin strączkowych.
Analizy zaprezentowane podczas konferencji American Heart Association Scientific Sessions sugerują również, że ryzyko zachorowania na cukrzycę wzrosło aż o 39 proc. u osób, które nie spożywały produktów pełnoziarnistych, np. kasz, makaronów czy ryżu.
Naukowcy tłumaczą, że dieta niskowęglowodanowa, oparta na produktach zwierzęcych z dużą zawartością tłuszczów nasyconych, może zwiększać oporność na insulinę, która jest kluczowa w rozwoju cukrzycy typu 2.
Prawidłowe żywienie pełni wiele ról w cukrzycy typu 2, a dobrze zbilansowana dieta jest jednym z podstawowych sposobów leczenia objawowego i umożliwia poprawę stanu zdrowia pacjenta.
Dieta nie powinna składać się jedynie z produktów białkowych. Diabetycy powinni ograniczyć spożycie łatwo przyswajalnych węglowodanów, w tym dodanych cukrów, ale nie powinni zrezygnować z pełnoziarnistych produktów zbożowych, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55 IG), takich jak pełnoziarnisty chleb żytni czy brązowy makaron.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl