Trwa ładowanie...

Badanie trwało 13 lat. Popularny produkt zmniejsza ryzyko raka płuc

Avatar placeholder
27.07.2023 10:15
Popularny produkt może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc
Popularny produkt może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc (Getty Images)

Spożywanie sfermentowanej żywności niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Nie bez powodu takie produkty nazywane są "superfoods". Okazuje się jednak, że jeden z nich wpływa pozytywnie nie tylko na jelita.

spis treści

1. Sfermentowany nabiał chroni przed rakiem płuc

Specjaliści z całego świata od dawna zaznaczają, że nieodpowiednia dieta prowadzi do wielu chorób, w tym nowotworowych. Spożywanie odpowiednich produktów może też redukować ryzyko i złagodzić objawy wielu dolegliwości.

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że sfermentowany nabiał, a dokładniej jogurt, może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc. To jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów w Polsce.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Wiadomo, że jogurt wpływa dobroczynnie na funkcjonowanie naszych jelit. Wszystko dzięki obecności przyjaznych bakterii, które poprawiają mikrobiom i wspomagają pracę układu odpornościowego. Teraz okazuje się, że ma więcej korzyści dla zdrowia.

2. Warto częściej spożywać jogurt

Naukowcy z Oregon State University odkryli, że sfermentowany nabiał może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu płuc.

Badacze śledzili dietę ponad 100 tysięcy dorosłych osób przez 13 lat. Chcieli przez to dowiedzieć się, jak nabiał w naszym codziennym menu może wpływać na prawdopodobieństwo zachorowania na raka. W ciągu trwania eksperymentu medycznego 1600 osób zachorowało na raka płuc. Okazało się jednak, że spożywanie większej ilości sfermentowanego nabiału obniżało ryzyko groźnego nowotworu. Nie miało znaczenie, czy były to produkty niskotłuszczowe czy pełnotłuste.

- Jeśli chodzi o sfermentowane produkty mleczne, to zauważyliśmy, że spożycie jogurtu było odwrotnie proporcjonalne do ryzyka raka płuc. Z kolei spożycie sera nie miało żadnego związku – powiedziała dr Dr Lan Doan z Oregon State University, jedna z autorów badań.

Jednocześnie badacze uważają, że picie pełnego mleka może przyczynić się do zwiększenia ryzyka nowotworu płuc aż o 24 proc. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Elsevier Clinical Nutrition".

Rak płuc jest najczęstszą przyczyną śmierci z powodu nowotworów złośliwych w Polsce. Diagnozę rocznie słyszy ok. 21 tys. Polaków. Choroba zdecydowanie częściej dotyka mężczyzn niż kobiet.

Aż 95 proc. przypadków raka płuc dotyczy osób palących wyroby tytoniowe. Najczęstszymi objawami jest uporczywy kaszel, krwioplucie i problemy z oddychaniem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze