8 egzotycznych superfoods, które pomogą ci zrzucić wagę
Marzysz o szczupłej sylwetce? Nie chcesz jednak przypłacać tego rezygnacją z ulubionych produktów i przyjmowaniem nie zawsze bezpiecznych suplementów na odchudzanie? Wypróbuj jeden z 8 egzotycznych superfoods, które pomogą ci zawalczyć o płaski brzuch. Oto one.
1. Sapote
Owoc ten, znany jako „owocowy czekoladowy budyń”, smakuje jak... budyń czekoladowy! W 100 g kremowego miąższu znajdziemy 130 kalorii i aż 191 mg witaminy C, czyli dwukrotnie więcej niż w takiej samej porcji pomarańczy.
Badanie opublikowane w Food Research International udowodniło, że owoc sapote to bogate źródło karotenoidów i katechin, które pobudzają uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych i pomagają wątrobie w jego konwersji na energię. Sapote doskonale smakuje na surowo, ale można je także dodawać do koktajli i ciast.
2. Teff
Teff, znany także jako miłka abisyńska, to kolejne ziarno, które ma szansę podbić światowe listy superfoods. Nazywany „nową komosą ryżową”, w rzeczywistości jest dużo bogatszym źródłem aminokwasów niż sama komosa. To sprawia, że teff nadaje się dla każdego, kto chce utrzymać niskokaloryczną, ale wysokobiałkową dietę.
Afrykańskie ziarno jest także bogatym źródłem błonnika. Wszystko to sprawia, że teff doskonale hamuje apetyt, pomaga uzupełnić niedobory żelaza w anemii i jest fantastycznym zamiennikiem pszenicy. Teff kupimy w sklepach ze zdrową żywnością i możemy stosować go np. zamiast płatków owsianych.
3. Kamut
To starożytne ziarno może stawać w szranki z miłką abisyńską i komosą ryżową. Zboże to, znane także jako pszenica khorsan, jest bogate przede wszystkim w zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3.
Kamut wyróżnia wysoka zawartość białka. Pół szklanki tego ziarna zawiera 30 proc. więcej odżywczego białka niż taka sama ilość zwykłej pszenicy. Jedzenie kamutu zmniejsza stężenie cholesterolu i cukru we krwi oraz cytokin, które powodują stany zapalne w organizmie. W jego ziarnach znajdziemy mnóstwo cynku, żelaza oraz witamin z grupy B, które wspomagają wysiłki odchudzania.
4. Liczi
Liczi to zamknięty w delikatnej skorupce przezroczysty owoc, który smakuje jak połączenie winogron i gruszki. 100 g zapewnia 140 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W dodatku jest niskokaloryczne i beztłuszczowe. Badania opublikowane w Journal of Food and Chemical Toxicology udowodniły, że wyciąg z owoców liczi jest tak samo skuteczny w neutralizowaniu wolnych rodników prowadzących do starzenia się komórek i uszkodzenia DNA, jak japońska zielona herbata.
5. Herbata Pu-erh
To potwierdzone: ta sfermentowana chińska herbata zmniejsza wielkość komórek tłuszczowych. Chińscy naukowcy dowiedli, że herbata Pu-erh zmniejsza stężenie triglicerydów, czyli grupy potencjalnie niebezpiecznych tłuszczów znajdujących się we krwi. Jej regularne picie pomoże też pozbyć się tłuszczu z brzucha u osób na diecie wysokotłuszczowej.
Herbatę Pu-erh warto pić na przemian z herbatą rooibos, białą herbatą i naparem z berberysu, a efekty odchudzania będą jeszcze bardziej spektakularne.
6. Dulse
Jeśli jesteś wielbicielem sushi, na pewno znasz ten orientalny składnik. Dulse to jadalne wodorosty o wysokiej zawartości witamin i minerałów. Co ważne, znajdziemy w nich duże ilości jodu, które wpływają na prawidłową pracę tarczycy. Bez wystarczających ilości tego składnika mineralnego funkcje tarczycy zostają zaburzone, a co za tym idzie – proces odchudzania jest znacznie utrudniony.
Aby zadbać o tarczycę i osiągnąć wymarzony płaski brzuch, należy dodawać dulse do diety co najmniej 3 razy w tygodniu. Możesz stosować je jako przyprawę do dań z warzyw, makaronów, pieczonych ziemniaków i zup.
7. Cupuacu
Cupuacu to kolejny owoc zaliczany do grona superfoods. Wygląda jak kokos, smakuje jak połączenie czekolady, ananasa i gruszki, a co najważniejsze – jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz aminokwasów.
Według badań opublikowanych w Journal of Natural Products cupuacu zawiera kilka związków, które mogą mieć istotne znaczenie dla zdrowia i ułatwić odchudzanie. Wśród nich znajdziemy antyoksydanty, w tym: 9 katechin, które powodują uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych; kwercetynę aktywującą białko w organizmie oraz polifenole, które nie dość, że spalają tłuszcz, to zapobiegają też jego powstawaniu.
Cupuacu to doskonały owoc do jedzenia na surowo, ale świetnie będzie też smakował w domowych koktajlach, deserach oraz w połączeniu z płatkami owsianymi.
8. Nasiona chia
Nie od dziś wiadomo, że nasiona chia należą do najsilniej działających superfoods. Dają stabilną porcję energii, ponieważ zawierają dużo błonnika, białka i zdrowych tłuszczów oraz posiadają niską zawartość węglowodanów.
W dodatku nie powodują skoków i gwałtownych spadków poziomu cukru i insuliny we krwi, zapobiegając uczuciu głodu i nadmiernemu przejadaniu się. Dzięki nim dużo rzadziej będziesz sięgać po przekąski pomiędzy posiłkami. Nasiona chia dodawaj do domowych koktajli, owsianki i owocowych deserów.