Trwa ładowanie...

Jogurt grecki obniża ciśnienie krwi. Niezwykłe właściwości nabiału

Avatar placeholder
16.04.2021 10:22
Jogurt grecki może być pomocny w walce z nadciśnieniem
Jogurt grecki może być pomocny w walce z nadciśnieniem (123rf.com)

Zbyt wysokie ciśnienie krwi może być powodowane nieodpowiednim żywieniem. Zaburzenia pracy serca można skorygować wprowadzając do diety więcej jogurtów i nietłustego nabiału.

spis treści

1. Jogurty na nadciśnienie

Nadciśnienie można kontrolować za pomocą kilku prostych zmian w diecie.

Nietłuste mleko, jogurty, napoje mleczne i gęste jogurty typu greckiego czyli produkty bogate w wapń są sprzymierzeńcami w walce z wysokim ciśnieniem. Podobnie działają na organizm sery, w których jest nieduża zawartość tłuszczu oraz mało soli.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Nabiał po fermentacji zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych, które usprawniają funkcjonowanie układu trawienia. Reguluje poziom cholesterolu, poprawia metabolizm, ponadto może sprzyjać redukcji wagi.

Zobacz też: Nabiał przyspiesza odchudzanie!

2. Dieta zapobiegająca nadciśnieniu

Oprócz jogurtów, warto w diecie uwzględnić kilka składników mogących sprzyjać obniżaniu ciśnienia oraz jednocześnie odchudzaniu, które jest dodatkowym czynnikiem wspierającym prawidłową pracę układu krążenia.

Zioła i przyprawy albo ocet zamiast soli dodawanej do smaku to jedna z recept. Uatrakcyjnią smak potraw, nie obciążając organizmu. Chude mięso drobiowe bez skóry będzie cennym źródłem białka i również sprzyja obniżeniu ciśnienia.

Rezygnacja z tłuszczów, oleju, masła, margaryny albo sosów do sałatek, to również kolejny krok w stronę zdrowia.

Jako przekąski poleca się świeże owoce, warzywa i orzechy.

3. Produkty powodujące nadciśnienie

Wiadomo, że nieodpowiednia dieta może powodować wzrost ciśnienia krwi. Nadmiar tłuszczu, soli i zbyt wysoka kaloryczność potraw to podstawowe błędy kulinarne, prowadzące do chorób sercowo-naczyniowych. Również nadwaga i otyłość, które zwykle są efektem nieprawidłowego żywienia, mogą prowadzić do nadciśnienia.

Warto dla zdrowia wyeliminować najmocniej zagrażające prawidłowemu ciśnieniu krwi pokarmy, jak masło, margaryna, sosy sałatkowe, tłuste mięsa i tłusty nabiał, jedzenie smażone, wędliny i potrawy gotowe oraz przetworzone. Ich negatywny wpływ na organizm wynika z wysokiej zawartości soli, która sprzyja powstawaniu nadciśnienia. Ciało zatrzymuje wodę, aby pozbywać się nadmiaru soli, co obciąża serce i naczynia krwionośne.

Zobacz też: Jak organizm naprawdę reaguje na sól?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze