Bataty z grilla - przepis, z jakimi przyprawami je podawać, wpływ na zdrowie

Bataty z grilla smakują obłędnie w połączeniu z aromatycznymi przyprawami. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ zawierają szereg cennych składników odżywczych. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Niektórzy uwielbiają bataty z grilla w folii, inni z kolei chętniej sięgają po słodkie i smaczne bataty z grilla elektrycznego. Jak serwować bataty z grilla, aby zachwycić swoich gości?

Bataty z grilla smakują obłędnie w połączeniu z aromatycznymi przyprawami.Bataty z grilla smakują obłędnie w połączeniu z aromatycznymi przyprawami.
Źródło zdjęć: © Adobe stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czy bataty z grilla mogą być zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek?

Bataty z grilla mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne przekąski na bazie mąki pszennej. Słodkie ziemniaki dostarczają organizmowi dużą dawkę witamin i składników mineralnych. W ich składzie występuje beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Substancja wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne (chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników).

W batatach znajdują się również:

  • witamina C, wspomagająca działanie układu odpornościowego, zmniejszająca uszkodzenia komórek powstałe w wyniku infekcji czy schorzeń,
  • magnez, uczestniczący w procesie przewodzenia bodźców nerwowych,
  • witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego (tiamina), uczestniczące w produkcji hormonów steroidowych (kwas pantotenowy) , wspomagające leczenie trądziku młodzieńczego (biotyna),
  • potas, wpływający na prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i naszego mózgu,
  • wapń, pierwiastek o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwysiękowych i przeciwobrzękowych,
  • żelazo, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Jakie przyprawy najlepiej pasują do batatów z grilla?

Bataty z grilla można podawać na wiele różnych sposobów. Rozmaryn i tymianek to przyprawy, które doskonale pasują do dań na bazie słodkich ziemniaków. Grillowane słodkie ziemniaki można także podawać z odrobiną soli lub pieprzu.

Posypane cynamonem, zyskują korzennego aromatu. Granulowany czosnek niewątpliwie urozmaici smak batatów, a także wzbogaci aromat dania. Papryka wędzona w połączeniu ze słodkimi ziemniakami nada potrawie delikatnego, a zarazem aromatycznego wyrazu.

Przepis na bataty z grilla

Wiele osób zastanawia się jak przygotować bataty na grillu, aby były słodkie i chrupiące. Choć potrawa ta wydaje się być niezwykle prosta w przyrządzeniu, niektórzy mają z nią kłopot. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników lub gości, postępuj według zamieszczonego poniżej przepisu.

Składniki potrzebne do przyrządzenia batatów z grilla:

  • bataty (4 sztuki, pokrojone w krążki o grubości 1,5 cm),
  • oliwa z oliwek extra virgin (3 łyżki),
  • pieprz (1/4 łyżeczki),
  • sól (1/2 łyżeczki),
  • granulowany czosnek (1/2 łyżeczki),
  • papryka wędzona,

Sposób wykonania potrawy:

  1. Bardzo dokładnie umyj słodkie ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie osusz je przy użyciu papierowego ręcznika kuchennego.
  2. Nie obieraj warzyw, ale pozbądź się ewentualnych zanieczyszczeń ze skórek.
  3. Pokrój bataty wzdłuż na plastry o grubości około 1,5 cm. Jeśli preferujesz frytki z batatów z grilla, warzywa możesz pokroić w grubsze słupki.
  4. Rozgrzej grill (jeśli używasz rusztu grillowego, lekko go natłuść, aby zapobiec przywieraniu batatów.
  5. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ze świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem, solą morską oraz papryką wędzoną. Po wymieszaniu wszystkich składników, odstaw miskę na około 20-30 minut.
  6. Umieść pokrojone warzywa na ruszcie. Grilluj bataty przez około 9-10 minut z każdej strony, aż staną się lekko zarumienione.

Ważna informacja: Bataty z grilla elektrycznego przyrządzisz dokładnie w ten sam sposób, co bataty z tradycyjnego rusztu grillowego. Czas przygotowania potrawy jest taki sam.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka