Trwa ładowanie...

"Biała jeżyna" na cukier i miażdżycę. Jedz nie tylko owoce

 Katarzyna Prus
19.08.2023 11:33
"Biała jeżyna" ma niesamowite właściwości
"Biała jeżyna" ma niesamowite właściwości (Getty Images)

Wygląda jak biała jeżyna, ale ma wystarczająco dużo mocy, by działać na własny rachunek. Morwa biała jest nieoceniona w walce z cukrzycą i otyłością. Chroni też przed miażdżycą i rakiem, a to nadal nie wszystko. Lecznicze właściwości kryją się nie tylko w jej owocach, ale też liściach i korzeniu.

spis treści

1. Morwa biała na cukier

Choć jej owoce wyglądają niepozornie mają wiele zdrowotnych właściwości. Warto po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy jest na nią sezon.

W owocach morwy kryje się błonnik, witamina C oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, cynk, wapń i magnez.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

To także źródło polifenoli oraz związku o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina), który pomaga kontrolować poziom cukru. Spowalnia on rozkład skrobi na cukry proste i przeciwdziała hiperglikemii po jedzeniu.

Morwa biała pomaga kontrolować poziom cukru
Morwa biała pomaga kontrolować poziom cukru (Getty Images)

Dlatego po morwę białą powinny sięgać osoby, które zmagają się z zaburzeniami glikemii po posiłku i podwyższonym poziomem cukru we krwi.

By spowolnić proces rozkładu cukru i gwałtowność skoków glukozy po jedzeniu, morwę należy zjeść pół godziny przed posiłkiem.

2. Nie zapominaj o liściach i korzeniu

Kontrola cukru to jednak nie wszystko. Morwa biała ma także działanie:

  • przeciwutleniające,
  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • detoksykacyjne.

Jest również skuteczna jako element profilaktyki miażdżycy i raka.

Owoce morwy białej poprawiają także perystaltykę jelit i oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto zmniejszają anemię i obfite krwawienia oraz mają działanie moczopędne.

Siła morwy to jednak nie tylko owoce. Nie należy zapominać o jej liściach, które równie korzystnie wpływają na zdrowie. Działają antyoksydacyjnie i - podobnie jak owoce - pomagają obniżyć glukozę.

Zawartość witamin B1, B2 i B6 oraz PP wspierają pracę mózgu.

Z kolei wyciąg z korzeni morwy białej przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze