Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Morwa biała - właściwości, odchudzanie, przepisy

Morwa biała nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży.
Morwa biała nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży. (123rf)

Morwa biała to roślina, która może mieć nawet 10 metrów wysokości. Jej owoce są jadalne i można z nich przygotować wiele przetworów. Inne części rośliny są wykorzystywane w celach profilaktycznych i w leczeniu wielu schorzeń. Morwa biała ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi. Czym charakteryzuje się morwa białe i jakie ma właściwości? Kto nie może stosować tej rośliny, a kto powinien zażywać morwę białą w tabletkach? Jak zrobić przetwory z owoców morwy białej?

spis treści

1. Charakterystyka morwy białej

W Europie morwa biała jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy białej stanowią pokarm dla larw, produkujących naturalny jedwab. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną.

Zawierają spore ilości cukrów prostych - glukozę, fruktozę, maltozę i sacharozę.

Mieszkańcy Indii oraz ludność zamieszkująca Himalaje dodają owoce morwy białej do potraw i produkują z nich mąkę, ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Zobacz film: "Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki"

Natomiast suszone owoce morwy białej są spożywane, aby wzmocnić i zregenerować organizm. Liście morwy białej zawierają witaminy z grupy B:

  • witaminę (B1),
  • witaminę (B2),
  • witaminę (B6),
  • witaminę PP.

Morwa biała jest wykorzystywana w medycynie ludowej, jako środek oczyszczający organizm, ponieważ ma działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe.

Zdrowotne właściwości morwy białej
Zdrowotne właściwości morwy białej [6 zdjęć]

Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są

zobacz galerię

2. Właściwości morwy

Morwa biała ma wiele właściwości zdrowotnych, które są wykorzystywane od wieków. Szczególnione cenione są liście oraz korzeń rośliny, z których pozyskiwany jest ekstrakt. Obecnie morwa jest dostępna również w formie herbaty oraz tabletek.

2.1. Działanie morwy

Liście rośliny są bogate w substancje, które są w stanie zwalczyć bakterie gronkowca złocistego, salmonelli oraz Shigella dysenteriae, która wywołuje biegunkę i intensywne bóle brzucha.

Alkaloidy zgromadzone w liściach i korze działają przeciwwirusowo oraz hamują odwrotną transkryptazę wirusa HIV. Wyciąg z liści morwy białej ma także działanie przeciwzapalne oraz osłania wątrobę przed uszkodzeniami.

Może również zahamować powstawanie ciemnych plam na skórze. Kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Jednocześnie opóźnia proces starzenia się organizmu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2.2. Co pomaga na odchudzanie?

Morwa biała jest pomocna w odchudzaniu, ponieważ hamuje działanie enzymów jelitowych i tym samym opóźnia rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych. Dzięki temu węglowodany nie są wchłaniane przez układ pokarmowy, a organizm nie odkłada tkanki tłuszczowej.

We Włoszech zorganizowano eksperyment, który trwał 3 miesiące i wzięło w nim udział 46 osób. Uczestnicy mieli spożywać 1300 kalorii dziennie oraz stosować specjalny preparat. Połowa badanych otrzymywała ekstrakt z morwy białej, a pozostali substancję bez żadnego wpływu na zdrowie.

Co miesiąc odbywały się pomiary obwodu ud i talii, a także badania krwi, insuliny i glukozy. Wyniki eksperymentu pokazały, że osoby stosujące ekstrakt z rośliny schudły ok. 9 kilogramów w 3 miesiące. Miały też mniejsze stężenie glukozy i lepsze wyniki krwi. Pozostałe osoby zrzuciły jedynie 3,2 kilograma.

Wyciąg z morwy był też podawany myszom przez ponad miesiąc. Rezultat był podobny, zauważono zmniejszenie wagi zwierząt. Owoce morwy białej są bardzo słodkie, ale jednocześnie zmniejszają uczucie głodu i ochotę na niezdrowe przekąski. Białą morwę na odchudzanie można stosować w różnej postaci.

W aptekach można dostać suplementy diety z morwą białą, jednak opinie na ich temat są podzielone. Wszystko zależy od składu tych preparatach. Herbata z morwy białej jest bardziej naturalnym sposobem na włączenie rośliny w codzienną dietę.

Warto pamiętać, że rezultaty stosowania rośliny nie będą widoczne od razu. Morwa nie spowoduje pozbycia się dodatkowych kilogramów bez zmniejszenia ilości spożywanych kalorii i bez regularnej aktywności fizycznej.

2.3. Prawidłowe stężenie cukru we krwi

Morwa biała wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi. W liściach zawarty jest związek DNJ, który hamuje przetwarzanie pokarmu w cukry proste i obniża hiperglikemię, występującą po jedzeniu.Składniki rośliny mają zbliżone działanie do preparatów przeciwcukrzycowych.

Morwa biała zawiera także kwercetynę, która bierze udział w zmniejszeniu ilości sorbitolu w organizmie. Dzięki temu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie oczu, nerek i układu nerwowego. Jest to szczególnie korzystne w profilaktyce cukrzycy oraz w leczeniu diabetyków.

2.4. Właściwości antyoksydacyjne morwy

Morwa biała ze względu na antyoksydacyjne właściwości ma znaczenie w terapii miażdżycy. Roślina hamuje utlenianie lipoprotein LDL, co utrudnia wzrost stężenia złego cholesterolu we krwi i tym samym redukuje miażdżycę.

Przeprowadzono między innymi badanie na myszach, które w pożywieniu otrzymywały 1% proszku z liści morwy. Dzięki temu zauważono zniwelowanie uszkodzeń miażdżycowych w aortach. W Azji eksperymenty wykazały, że roślina wykazuje podobne działanie u ludzi i innych zwierząt, na przykład królików.

2.5. Działanie ekstraktu metanolowego

Ekstrakt metanolowy zgromadzony w liściach opóźnia wytwarzanie tlenku azotu, który może spowodować uszkodzenia tkanek i choroby nowotworowe. Badania pokazały także, że wyciąg z korzenia morwy białej hamuje rozwój białaczki i czerniaka.

2.6. Jak opóźnić chorobę Alzheimera

Ekstrakt roślinny wpływa na neurotoksyczność białek b-amyloidu 1-42. Hamuje produkcję oraz osłabia działanie tych białek, co wpływa bezpośrednio na opóźnienie powstania choroby Alzheimera.

3. Przeciwwskazania do stosowania

Morwy białej w żadnej postaci nie powinny stosować kobiety w ciąży ani w okresie karmienia piersią.

Roślina mogłaby mieć negatywny wpływ na dziecko. Ze stosowania rośliny powinny zrezygnować również osoby, które są uczulone na składniki preparatów.

Morwa biała nie jest szkodliwa i warto zacząć ją stosować ze względu na bogactwo właściwości zdrowotnych. Ponadto, owoce tej rośliny można bez obaw spożywać, są słodkie i dobre w smaku.

4. Morwa biała w tabletkach

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, zawierających morwę białą. Mogą być stosowane w celach profilaktycznych lub jako wspomaganie leczenia niektórych dolegliwości. Roślina może pomóc w przypadku schorzeń, takich jak:

  • anemia,
  • cukrzyca typu 2,
  • otyłość,
  • obfite krwawienia,
  • problemy sercowo-naczyniowe,
  • problemy z układem oddechowym.

Podczas wyboru morwy białej w tabletkach należy zwrócić uwagę przede wszystkim na skład preparatu. Należy unikać substancji konserwujących, które są dodawane do wielu produktów.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się z farmaceutą lub lekarzem pierwszego kontaktu.

5. Czy morwa jest jadalna?

W kuchni najczęściej wykorzystuje się owoce, ponieważ są stuprocentowo jadalne i łatwe do przygotowania. Owoce morwy przypominają jeżyny, ale mogą być białe, różowe lub czarne. Można je zbierać i jeść pod koniec lipca.

Najsmaczniejsze są owoce morwy czerwonej i czarnej, niestety dość rzadko można spotkać je w Polsce. W smaku są słodko-kwaśne i bardzo soczyste. Owoce morwy białej również nadają się do jedzenia, ale są raczej mdłe i mało kto je uwielbia.

Z owoców morwy można zrobić dżem, marmoladę, konfiturę, sok, kompot, wino lub nalewkę.

5.1. Herbata przeciwcukrzycowa

W Korei, Japonii i Chile z liści morwy białej jest przygotowywana herbata przeciwcukrzycowa Mon Tea. Hamuje rozkładanie cukrów i wyrównuje stężenie glukozy po posiłku.

Składniki:

  • 2 g liści morwy białej,
  • 200 ml gorącej wody.

Przygotowanie:

Do kubka wsypujemy liście morwy białej i zalewamy wodą. Zaparzamy pod przykryciem przez 3-5 minut.

5.2. Przepis na syrop z morwy białej

Syrop jest idealny w przypadku przeziębienia i kaszlu. Ma także działanie wzmacniające i oczyszczające organizm. Można go stosować również profilaktycznie przed zachorowaniem na astmę.

Do przygotowania syropu potrzebujemy dojrzałych i zdrowych owoców morwy białej. Nie myjemy ich, chyba że są widocznie brudne. Wówczas przekładamy je na durszlak i przelewamy bieżącą wodą.

Następnie umieszczamy je w garnuszku i rozgniatamy za pomocą tłuczka lub łyżki. Gotujemy masę przez pół godziny i odstawiamy do ostygnięcia.

Sito wykładamy gazą lub pieluchą tetrową i wylewamy na nie zawartość garnka. Wyciskamy płyn i gotujemy go na najmniejszym ogniu aż zredukuje się do 30%. Uzyskanie syropu z 10 kg owoców może zająć nawet 12 godzin.

Podczas gotowania na powierzchni będzie tworzyć się piana, musimy ją regularnie zbierać. Wrzący syrop przelewamy do małych pojemniczków i przechowujemy w chłodnym miejscu. Należy zużyć go w ciągu 2 lat.

5.3. Jak zrobić sok z morwy białej?

Składniki:

  • 1 kg owoców morwy białej,
  • 200 ml wody,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Owoce przekładamy do garnka. Nie musimy ich wcześniej myć, jeżeli nie są zakurzone. Rozgniatamy je drewnianą łyżką i zalewamy wodą. Powoli doprowadzamy zawartość do wrzenia, następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Sito wykładamy gazą i przelewamy przez nie zawartość garnka, nie przecieramy owoców. Do soku dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 5 minut.

Regularnie zdejmujemy pianę z powierzchni. Następnie przelewamy sok do małych słoików lub butelek. Przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.

5.4. Przepis na dżem malinowy

Składniki:

  • 6 pojemników malin,
  • 2 garści suszonych daktyli,
  • 2 garści suszonej morwy białej.

Przygotowanie:

Maliny przebieramy, a zdrowe owoce przekładamy do dużego garnka. Zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy gotowanie jeszcze raz lub dwa. Na noc wkładamy naczynie do lodówki.

Następnego dnia daktyle oraz owoce morwy białej zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Zmiksowane owoce dodajemy do malin i gotujemy na wolnym ogniu.

Jeśli dżem jest za mało słodki możemy dodać więcej daktyli lub trochę cukru. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Puste słoiki myjemy i wstawiamy do zimnego piekarnika bez nakrętek.

Nagrzewamy go do 120 stopni i trzymamy w nim naczynia przez 20 minut. Nakrętki osobno myjemy, wyparzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gorący dżem wkładamy do słoików, zostawiając trochę miejsca.

Mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Wstawiamy napełnione naczynia nakrętką do góry w piekarniku nagrzanym do 120 stopni i trzymamy 25 minut. Następnie wyłączamy grzanie i otwieramy piekarnik, żeby słoiki mogły w ten sposób ostygnąć.

Po jakimś czasie sprawdzamy czy naczynia są dobrze zakręcone i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Słoiki można pasteryzować również w tradycyjny sposób w garnku, jeżeli woli ktoś taką metodę.

6. Kaloryczność morwy białej

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 140 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 43,0 kcal 60,2 kcal
Białko 1,44 g 2,02 g
Węglowodany 9,80 g 13,72 g
Cukier 8,10 g 11,34 g
Błonnik 1,70 g 2,38 g
Tłuszcz 0,39 g 0,55 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,04 g 0,06 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,21 g 0,29 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 36,4 mg 51,0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze