Błahe pomyłki. Tak jadalne grzyby mogą stać się trujące

Hobbystyczni zbieracze grzybów są często ostrzegani przed gatunkami, które posiadają trujące właściwości. Jednak nie tylko muchomory czy borowik szatański mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. W pewnych warunkach i u niektórych osób również grzyby uznane za jadalne mogą być przyczyną zatrucia.

Fatalny błąd. Tak jadalne grzyby mogą mocno zaszkodzićFatalny błąd. Tak jadalne grzyby mogą mocno zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ryzyko zatrucia po spożyciu jadalnych grzybów

Nudności i wymioty, ból brzucha, biegunka, a także inne, mniej charakterystyczne symptomy, takie jak uczucie gorąca, łzawienie oczu, zaburzenia widzenia i obniżenie ciśnienia krwi, mogą wynikać z niewłaściwego obchodzenia się z grzybami. Pomimo powszechnej wiary, że jadalne grzyby są całkowicie bezpieczne, okazuje się, że rzeczywistość może być inna.

Zdaniem doświadczonych grzybiarzy, problemy z układem trawiennym po zjedzeniu jadalnych gatunków zdarzają się częściej niż zatrucia spowodowane przez te trujące. Kluczowe jest unikanie pewnych pomyłek już na etapie zbierania grzybów.

Należy wybierać przede wszystkim młode okazy, ale jednocześnie wystarczająco rozwinięte, aby uniknąć pomylenia ich z gatunkami trującymi. Starsze grzyby nie tylko tracą smak i wartości odżywcze, ale również mogą zawierać bakterie przekształcające cholinę w niebezpieczną truciznę - muskarynę.

Dużym błędem jest także zbieranie grzybów do foliowych reklamówek, które przechowujemy w domu po wypakowaniu zakupów.

- Zbieranie grzybów do siatek z tworzywa sztucznego to błąd. Grzyby ulegają wewnątrz zgnieceniu, zachodzą w nich reakcje, powstają aminy biogenne mogące wywołać zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie Irmina Nikiel, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Zalecane jest wkładanie grzybów do przewiewnych koszy lub pojemników z otworami, które nie blokują dostępu powietrza. Nie powinno się też zbierać okazów rosnących w pobliżu ruchliwych dróg, zakładów przemysłowych lub fabryk, ponieważ grzyby mogą absorbować toksyny, zanieczyszczenia i metale ciężkie niczym gąbka.

Ważne jest, że grzyby w lodówce mogą przebywać maksymalnie przez jedną dobę, po powrocie z lasu należy je jak najszybciej usmażyć, ugotować lub ususzyć.

Błędy prowadzące do zatrucia grzybami

Warto również pamiętać, że brak obróbki termicznej, jak i zbyt krótkie gotowanie lub smażenie mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji. Na przykład podgrzybki przed smażeniem należy obgotować, aby zneutralizować szkodliwe substancje, które mogą wywoływać bóle i skurcze jelit oraz biegunkę.

Grzybów nie powinno się łączyć z alkoholem, co czyni je nieodpowiednim wyborem na przekąskę podczas imprez. Niektóre gatunki, jak na przykład czernidłak pospolity, zawierają koprynę, blokującą rozkład alkoholu, co może skutkować zatruciem, nawet ze śmiertelnym efektem.

Ponadto grzyby są ciężkostrawne i w połączeniu z alkoholem stanowią duże wyzwanie dla naszego układu pokarmowego. Z grzybów powinny zrezygnować dzieci, osoby starsze oraz pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka