Zapomniany przysmak PRL-u. Bogactwo kolagenu, zatrzymuje starzenie się

Zupa ogonowa, znana również jako "ogonówka", to danie, które gościło na stołach w okresie PRL-u. Choć może budzić mieszane uczucia ze względu na swoją nazwę, to specjał ten zyskał uznanie smakoszy na całym świecie.

Przysmak z PRL-u zyskuje drugą młodość. Zawiera cenny dla stawów składnikPrzysmak z PRL-u zyskuje drugą młodość. Zawiera cenny dla stawów składnik
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zupa ogonowa

Zupa ogonowa jest przygotowywana z ogona wołowego, który stanowi jej główny składnik. W różnych kulturach dodaje się do niej rozmaite warzywa i przyprawy, co nadaje jej unikalny charakter.

W klasycznej polskiej wersji ogonówki znajdziemy ogony wołowe, włoszczyznę, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Jednak w zależności od regionu i kulinarnych tradycji, receptura może różnić się dodatkami, takimi jak ziemniaki, marchew, kapusta, pomidory, czy grzyby.

Ogon wołowy jest ceniony nie tylko za smak, ale także za swoje właściwości zdrowotne. Jest bogaty w kolagen, białko, które wspiera zdrowie stawów, skóry i włosów i zatrzymuje proces starzenia się.

Dieta kolagenowa

Kolagen jest również kluczowy dla utrzymania elastyczności i nawilżenia skóry, a także dla wspomagania regeneracji tkanek łącznych. Dzięki temu zupa ogonowa może być wartościowym elementem diety, szczególnie dla osób dbających o zdrowie kości i stawów.

Właściwości ogonówki

Oprócz kolagenu, zupa ogonowa dostarcza także innych składników odżywczych. Mięso ogonowe jest źródłem białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B, które wspierają układ odpornościowy oraz zdrowie układu krążenia.

Warzywa dodawane do zupy wzbogacają ją w błonnik, witaminy oraz antyoksydanty, które pomagają w walce ze stanami zapalnymi i wspierają zdrowie serca.

Mimo licznych zalet, zupa ogonowa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu lub problemy z układem krążenia powinny zachować ostrożność, ponieważ ogon wołowy może być dość tłusty.

Zupa ta może być również ciężkostrawna, dlatego nie jest zalecana dla osób z problemami trawiennymi lub chorobami wątroby. Wegetarianie i weganie oczywiście również powinni unikać tego dania, ze względu na jego mięsny skład.

Zupa ogonowa to przykład dania, które choć u wielu wzbudza grymas na twarzy, to może zyskać drugą młodość, dzięki nowoczesnym modyfikacjom i dodatkom. Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych smaków, warto dać jej szansę i odkryć na nowo potencjał tej klasycznej potrawy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka