Wzmacnia serce i wzrok, obniża też cholesterol. Jedz właśnie teraz

Można ją piec, grillować, jeść na słodko i słono. Dynia to także moc witamin i minerałów, które chronią w sezonie infekcyjnym, wzmacniają wzrok oraz serce.

Ogromne wsparcie dla serca. Reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterolOgromne wsparcie dla serca. Reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterol
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dynia na odporność

Choć jest popularną dekoracją w Halloween, ma do zaoferowania znacznie więcej. Specjaliści od żywienia podkreślają, że dynia to skarbnica zdrowia.

- Dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu – zaznacza dr Lizzy Davis z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Alabama w Birmingham, cytowana przez PAP.

Ekspertka podkreśla, że pomarańczowy kolor dyni jest wynikiem wysokiej zawartości w niej witaminy A i beta-karotenu, które korzystnie wpływają na wzrok, skórę, układ sercowo-naczyniowy oraz układ odpornościowy.

Jedz warzywa – uchroń się przed rakiem

Dynia zawiera mnóstwo antyoksydantów
Dynia zawiera mnóstwo antyoksydantów © Getty Images

Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego poziomu białych krwinek, które zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w sezonie infekcyjnym, kiedy odporność jest kluczowa.

- Witamina A wpływa korzystnie na skórę i błony śluzowe, jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz uczestniczy w przemianach cholesterolu. Luteina i zeaksantyna, kluczowe karotenoidy obecne w plamce żółtej oka, występują w dyni w ilości ponad 1010 mg na 100 g – dodaje dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, cytowana przez PAP.

Chronią one przed wolnymi rodnikami, ale także wspierają zdrowie skóry, włosów, paznokci i oczu.

Zdrowa i lekkostrawna

Oprócz beta-karotenu, w dyni znajdziemy witaminy z grupy B, a także E i K. Ponadto to źródło błonnika oraz wapnia, potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu.

Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a błonnik może obniżać poziom cholesterolu. Regularne spożywanie dyni może zatem zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i chorób serca.

Co więcej, dynia zawierają sporo witaminy C, którą w największych ilościach można znaleźć w świeżym warzywie (zawiera ją także po ugotowaniu, choć w mniejszych ilościach).

Dynia jest też pełna antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniami wywołanymi przez toksyny. Przeciwutleniacze pomagają także zmniejszyć stan zapalny w organizmie, co może być korzystne dla osób z problemami wątrobowymi.

Z kolei pestki dyni oraz tłoczony z nich olej są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- W Polsce korzystamy z około 20 odmian dyni jadalnej, najpopularniejsze to: dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa – o wyższej zawartości węglowodanów niż pozostałe odmiany, hokkaido – śmiało możemy zjadać ją ze skórką, aromatyczna dynia muskat czy makaronowa – wyjaśnia dr Styczyńska.

Zaznacza, że to delikatne, łatwostrawne i sycące warzywo, które jako jedno z pierwszych wprowadza się do diety dzieci. W zależności od odmiany, 100 g dostarcza zaledwie 20-45 kcal.

- Idealnie sprawdza się w jadłospisach osób starszych, kobiet w ciąży oraz w lekkostrawnych, niskosodowych i niskokalorycznych dietach. Miąższ dyni, po ugotowaniu, pomaga regulować równowagę kwasowo-zasadową organizmu - wskazuje ekspertka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka