Trwa ładowanie...

Brytyjczycy ostrzegają przed polskimi produktami. Chodzi o groźną bakterię

 Katarzyna Prus
09.12.2023 18:24
Salmonella to bakteria często występująca w żywności, takiej jak jaja czy mięso drobiowe
Salmonella to bakteria często występująca w żywności, takiej jak jaja czy mięso drobiowe (Getty Images)

Brytyjczycy ostrzegają przed salmonellą w importowanych produktach z Polski. Apelują o ostrożność, by zminimalizować ryzyko zatrucia, zwłaszcza w kontekście nadchodzących świąt.

spis treści

1. Groźne bakterie w drobiu

Brytyjscy urzędnicy zajmujący się żywnością i bezpieczeństwem zdrowotnym ostrzegają przed
Salmonellą powiązaną z drobiem i jajami importowanymi z Polski. Zachorować miało już ponad 200 osób.

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) oraz Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) apelują, by zachować ostrożność w kontakcie z takimi produktami. Dotyczy to nie tylko produktów mięsnych, ale też wypieków świątecznych, czy lukru do dekoracji ciast, do przygotowania których potrzebne są jajka.

Brytyjczycy ostrzegają przed importowanymi jajami
Brytyjczycy ostrzegają przed importowanymi jajami (Getty Images)
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

- Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj z Polski, używanych w restauracjach i kawiarniach - zaznaczyła Tina Potter z FSA cytowana przez "The Sun".

Podkreśliła, że bakterie zabija wysoka temperatura, dlatego tak ważne jest gotowanie żywności. Dodała, że należy się też upewnić, że powierzchnie i sprzęt, które miały kontakt z żywnością są czyste.

Przypomniała także o myciu rąk po kontakcie z żywnością, które jest kluczowe w kontekście ryzyka zakażenia.

FSA prowadzi rozmowy z polskimi oraz unijnymi urzędnikami, by poprawić bezpieczeństwo importowanego drobiu i jaj.

2. Zatrucie trwa nawet przez dwa tygodnie

Salmonella to bakteria często występująca w żywności, takiej jak jaja czy mięso drobiowe. Zakażenie może powodować objawy zatrucia pokarmowego, które mogą trwać nawet do dwóch tygodni.

Z kolei samo zakażenie może dać o sobie znać już po ośmiu godzinach.

Objawy to m.in.:

  • biegunka,
  • skurcze żołądka,
  • gorączkę,
  • nudności,
  • wymioty,
  • dreszcze,
  • ból głowy,
  • krew w kale.

Oprócz higieny rąk i odpowiedniego przygotowania żywności (gotowanie) należy czytać etykiety i używać produktów zgodnie z datą ich przydatności do spożycia.

Ponadto po kontakcie z surowym drobiem należy umyć wszystkie powierzchnie i sprzęt gorącą wodą z mydłem. Gotowane i zamrożone mięso należy podgrzewać tylko raz.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze