Trwa ładowanie...

Buraki na zimę - charakterystyka, składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, przepis

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 28.10.2021 17:01
Buraki na zimę
Buraki na zimę (Adobe)

Buraki na zimę to chyba najpopularniejszy rodzaj przetworów warzywnych. Stanowią one doskonały dodatek do potraw mięsnych, np. schabowego, kotletów mielonych, pulpecików. W ich składzie znajdziemy cenny kwas foliowy, żelazo, potas czy cynk. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na tradycyjne, tarte buraczki w słoikach.

spis treści

1. Czym są buraki na zimę i jakie składniki odżywcze zawierają?

Buraki na zimę zaliczane są do najchętniej przyrządzanych, domowych przetworów. Zawierają one mnóstwo zdrowych składników odżywczych oraz pierwiastków, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Oprócz żelaza, potasu, cynku oraz magnezu, zawierają również witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy, związki flawonowe, cholinę.

Przygotowywane w sezonie jesiennym buraczki mogą stanowić doskonały dodatek do mięsnych dań obiadowych. Doskonale komponują się z kotletami schabowymi, kurczakiem w panierce, wołowymi bitkami, wieprzowymi kotlecikami mielonymi, plackami po węgiersku. Mogą stanowić ciekawe, pyszne urozmaicenie do wegetariańskich kotletów sojowych.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Właściwości zdrowotne buraków

Buraki czerwone nie tylko smakują wybornie, ale również wykazują szerewłaściwości zdrowotnych. W ich składzie znajdziemy sporą ilość przeciwutleniaczy hamujących aktywność enzymów biorących udział w procesie zapalnym.

Wykazują działanie krwiotwórcze, przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych, a także eliminują nadmiar złego cholesterolu w organizmie. Dodatkowo, buraki stanowią cenne źródło kwasu foliowego, organicznego związku chemicznego z grupy witamin B, który odgrywa istotną rolę profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu. Zbyt mała ilość tej substancji w organizmie kobiety ciężarnej może skutkować u dziecka bezmózgowiem zwanym również anencefalią, rozszczepem kręgosłupa lub przepukliną oponowo-rdzeniową.

Badania specjalistów potwierdzają, że buraki wykazują pozytywny wpływ na układ kostny człowieka, a także wspomaga funkcjonowanie jednego z najważniejszych organów jakim jest mózg ludzki.

Intensywna, czerwona barwa tych warzyw związana jest z zawartą w burakach betaniną. Ten organiczny związek z grupy glikozydów wykazuje silnie działanie antyoksydacyjne. Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry, tkanek oraz całego organizmu oraz namnażaniu się wolnych rodników.

3. Jak przyrządzić buraki na zimę?

Przyrządzenie buraków na zimę nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto tradycyjny przepis na popularne przetwory.

Składniki:

  • pięć kilogramów buraków czerwonych
  • dwie łyżki soli
  • jedna szklanka cukru
  • jedna szklanka octu.

Umyj wszystkie warzywa, a następnie przełóż je do dużego garnka. Całość zalej wodą w taki sposób, by każdy z buraków był zanurzony. Włącz kuchenkę gazową lub indukcyjną. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez około sześćdziesiąt minut. Gdy buraki będą już ugotowane i ostudzone, obierz je ze skórek, a następnie zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki.

Przełóż utarte warzywa do głębokiego naczynia. Dopraw je za pomocą octu, cukru oraz soli. Dokładnie wszystko wymieszaj. Do wyparzonych wcześniej słoików przełóż buraczki wymieszane z octem, cukrem oraz solą. Po założeniu nakrętek, zajmij się pasteryzacją przetworów.

Pasteryzacja to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji produktów żywnościowych. Metoda ta polega na podgrzewaniu zakręconych słoików z przetworami w wodzie o temperaturze od siedemdziesięciu pięciu do stu stopni Celsjusza. Wysoka temperatura powoduje, że nasze przetwory nie tracą witamin oraz cennych składników odżywczych. Nie tracą także aromatu i smaku. Czas pasteryzacji nie powinien być krótszy niż dwadzieścia pięć minut.

Po schłodzeniu słoiczki z burakami odstawiamy w suche, chłodne miejsce.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze