Kotlety sojowe - składniki, sposób przygotowania, komentarz
Takie kotlety to samo zdrowie. Są źródłem cennego białka pochodzenia roślinnego zawartego w ziarnach soi. Soja zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularnie spożywana obniża poziom złego cholesterolu nawet o 20 procent, jest zatem polecana w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz chorób serca.
1. Składniki kotletów sojowych
- 1 szklanka soi,
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- majeranek,
- sos sojowy,
- otręby pszenne,
- kminek, bazylia,
- olej,
- ziarna sezamu,
- sól i pieprz do smaku.
2. Sposób przygotowania kotletów sojowych
Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzić i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami. Dołożyć drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy. Gdyby masa była za rzadka, dodać trochę zarodków lub otrąb pszennych. Formować nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach, sezamie lub bułce tartej.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 325,60 kcal |
Białko | 24,72 g |
Tłuszcz | 15,05 g |
Cholesterol | 90,00 mg |
Węglowodany | 36,43 g |
Błonnik | 13,77 g |
Witamina C | 10,05 mg |
Witamina A | 70,75 µg |
3. Właściwości kotletów sojowych
Obecne w ziarnach soi fitoestrogeny czynią ją sprzymierzeńcem kobiet - łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy oraz zapobiegają nowotworom piersi. Sezam, otręby i zarodki pszenne to źródło cennego błonnika wspomagającego perystaltykę jelit. Dodatek ziół – czosnku, bazylii, kminku, majeranku oraz cebuli nie tylko korzystnie wpływa na układ trawienny, ale co ważne pozwala ograniczyć spożycie szkodliwej soli i odkryć nowe, nieznane smaki. Danie idealne nie tylko dla wegetarian.