Trwa ładowanie...

Bylica boże drzewko – wygląd, właściwości i zastosowanie

Avatar placeholder
28.09.2021 15:52
Bylica boże drzewko
Bylica boże drzewko (Pixabay)

Bylica boże drzewko to roślina z rodziny astrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Kaukazu. Jest półkrzewem, który może osiągnąć wysokość 150 centymetrów. Ma mocny, korzenny aromat, który przywodzi na myśl zapach popularnego napoju gazowanego, jakim jest cola. Jakie ma właściwości? Do czego można ją wykorzystać?

spis treści

1. Co to jest bylica boże drzewko?

Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum) to gatunek rośliny, który należy do rodziny astrowatych. Pochodzi z Europy Wschodniej oraz Kaukazu, Zakaukazia i Turcji, ale spotyka się ją także w innych regionach. Jest bardzo odporna na warunki atmosferyczne. Znosi nawet 30-stopniowy mróz. Lubi suche, próchnicze gleby i duże nasłonecznienie. W Polsce uprawia się ją w ogrodach. Sadzonki rośliny są łatwo dostępne i kosztują mniej niż 10 złotych. Popularna jest także bylica boże drzewko w doniczce.

Systematyka rośliny przedstawia się następująco:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Domena - eukarionty Królestwo - rośliny Podkrólestwo - rośliny zielone Nadgromada - rośliny telomowe Gromada - rośliny naczyniowe Podgromada - rośliny nasienne Nadklasa - okrytonasienne Klasa - Magnoliopsida Nadrząd - astropodobne Rząd - astrowce Rodzina - astrowate Podrodzina - Asteroideae Rodzaj - bylica Gatunek - bylica boże drzewko

2. Jak wygląda bylica boże drzewko?

Bylica boże drzewko jest wieloletnim półkrzewem, który osiąga wysokość do 1,5 m. Tworzy silnie rozgałęzione krzaki. Swoim wyglądem niektórym przypomina koper. Wszystkie części rośliny wydzielają dość silny, specyficzny balsamiczno – korzenny zapach, który wielu osobom przywodzi na myśl colę (stad mówi się na nią drzewko cola).

Roślina ma delikatne listki sinozielonego koloru, które górą są nagie, a pod spodem owłosione. Młode pędy rośliny są proste i sztywne, zaś starsze wyginają się łukowato ku dołowi. Pod koniec kata na szczytach pędów pojawiają się niewielkie żółtozielone koszyczki kwiatowe. Boże drzewko kwitnie od sierpnia do września. W Polsce nie wydaje owoców ze względu na brak optymalnych warunków (zbyt krótkie lato).

3. Właściwości lecznicze bylicy boże drzewko

Bylica boże drzewko jest ziołem posiadającym właściwości wzmacniające. Szczególnie korzystnie działa na układ pokarmowy: sprawdza się, gdy wystąpią problemy z trawieniem i przepływem żółci. Stosuje się ją przy niestrawności, bezkwasowości żołądka, schorzeniach wątroby i zaparciach, a także przy reumatyzmie, po operacjach przełyku, żołądka, dwunastnicy i przy początkach cukrzycy.

Napar z bylicy ułatwia przepływ i wytwarzanie żółci (flawonoidy działają rozkurczająco i rozszerzająco na przewody żółciowe), reguluje trawienie, wspiera wątrobę, pobudza apetyt i poprawia przemianę materii, a i usuwa pasożyty z jelit (za co odpowiadają olejki eteryczne).

Ma również działanie moczopędne i napotne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Abrotyna działa przeciwgorączkowo, a obecne w roślinie garbniki mają działanie przeciwzapalne i ściągające. Stosuje się go również na trudno gojące się rany i zbyt obfite miesiączki. Z bylicy można przygotowywać również nalewki.

Lecznicze działanie bylicy bożego drzewka wynikają z obecności substancji, jakie zawiera roślina. To kwasy organiczne, garbniki, olejek eteryczny, żywice, gorycze, związki kumarynowe, minerały, witaminę C i beta-karoten.

4. Jak stosować bylicę boże drzewko?

W medycynie ludowej wykorzystuje się ziele bylicy bożego drzewka, czyli ulistnione łodygi zbierane latem. Można je kupić w aptekach i sklepach zielarskich. Opakowanie kosztuje kilka złotych. Leczniczo zioło pije się trzy razy dziennie w formie naparu. Jak zrobić herbatę z bylicy boże drzewko? Wystarczy przygotować łyżeczkę suszu na szklankę wrzątku, po czym parzyć pod przykryciem 10 – 15 minut. Napar pija się po 1/4 szklanki od 2 do razy dziennie.

Jako roślina kosmetyczna bylica boże drzewko służy do kąpieli wzmacniających i poprawiających krążenie krwi. Listki bylicy można też wykorzystać w kuchni i dodać je do sałatki, twarogu albo deseru.

Niegdyś naparu używano zewnętrznie do robienia okładów na obrzęki i powiększone gruczoły. Roślinę ucierano z mąką jęczmienną i olejem roślinnym na jednolitą masę. Wierzono także, że roślina ma magiczne właściwości i odstrasza złe duchy. Do dziś w kościele katolickim używa się jej jako kadzidła.

Przeciwwskazaniem jest kamica żółciowa i jej podejrzenie. Bylicy nie powinny zażywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Trzeba pamiętać, że roślina może być niebezpieczna. Jest trująca, a nieodpowiednio stosowana może wywołać szkodliwe skutki uboczne.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze