Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Koper włoski - w kuchni, właściwości lecznicze, na co dzień

Avatar placeholder
13.04.2021 10:13
Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od dawna
Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od dawna (123rf.com)

Koper włoski inaczej fenkuł, to często wykorzystywana w kuchni przyprawa i zioło. Do spożycia przeznaczone są wszystkie części tej rośliny łącznie z nasionami, które po wysuszeniu mają zastosowanie jako przyprawa. Jest uprawiany praktycznie na całym świecie. Poza tym ma wiele składników odżywczych i zdrowotnych ze względu na zawartość witaminy C, A, E oraz K. W skład kopru włoskiego wchodzą też takie minerały jak: wapń, cynk, żelazo, sód, magnez, potas i fosfor.

spis treści

1. Różne sposoby wykorzystania kopru włoskiego w kuchni.

Koper włoski można gotować lub jeść na surowo jako dodatek np. do sałat. Liście kopru włoskiego są doskonałe do sosów i potraw z ryb oraz owoców morza. Dobrze komponują się smakowo z majonezem. Koper włoski również stosuje się jako przyprawę przy pieczeniu mięs i kiełbas.

Nasiona kopru włoskiego podkreślają smak i uwydatniają aromat bulionów. Dodaje się go także przy wypieku  pieczywa. Podkreśla smak słodyczy oraz różnych ciast. Nawet przy produkcji alkoholi używa się kopru włoskiego np. w ginie do wzbogacenia aromatu. Z tych samych powodów dodaje się olejek z kopru włoskiego do wyrobów cukierniczych. Bulwy kopru włoskiego stosuje się przy przyrządzaniu wielu potraw. Spożywanie ich jest bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż w ich skład wchodzą witaminy C, K oraz potas.

Zobacz film: "Sposoby na kolkę u dziecka"
Dlaczego warto jeść koper włoski?
Dlaczego warto jeść koper włoski? [7 zdjęć]

Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje

zobacz galerię

2. Jakie są właściwości lecznicze kopru?

Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od dawna. Przede wszystkim koper włoski od dawna był używany przez znachorów oraz ludzi zajmujących się medycyną naturalną. Miał szerokie zastosowanie w przeróżnych dolegliwościach. Przepisywano go już w starożytności i leczono bóle głowy i choroby skórne. Koper włoski doskonale sprawdzał się też przy kolkach. Używano go też do nacierania ciała, jako środek na wzmocnienie mięśni. 

Bardzo popularna na wzdęcia jest herbata z owoców kopru włoskiego. Podaje się ją także niemowlętom, jeśli przytrafi im się kolka. Jednak nie wszyscy są zwolennikami stosowania jej w przypadku dzieci, ze względu na estrogenne działanie olejku zawartego w tej herbatce.

Olejek kopru włoskiego, a także nasiona stosuje się przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Koper włoski, a konkretnie jego nasiona stosuje się dla osób chorujących na grypę. Zioło to świetnie sobie radzi w walce z drobnoustrojami oraz jako środek wykrztuśny, gdyż powoduje zwiększenie wydzieliny oskrzelowej, jak również wpływa na zmniejszenie jej gęstości.

W przypadkach dolegliwości dróg oddechowych stosuje się tzw. olejek koprowy, który należy dodać do mleka wraz z miodem. Działanie przeciwgorączkowe powoduje, że koper włoski podaje się osobom z przeziębieniem. Można wtedy stosować inhalacje oparami z olejku koprowego, dodanego do gorącej wody. Koper włoski bardzo dobrze sprawdza się również w zwalczaniu aftów i ogólnie przy zapaleniu jamy ustnej.

To musisz wiedzieć

  1. Dlaczego warto jeść koper włoski
  2. Olejek z kopru włoskiego - właściwości antynowotworowe, zastosowanie

3. Przy jakich dolegiwościach może pomóc koper włoski?

Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości kopru włoskiego powodują, że może on mieć wiele różnych zastosowań nie tylko w lecznictwie. Żucie jego nasion pozwoli na pozbycie się nieświeżego zapachu, a także wpłynie na poprawę zdrowia dziąseł. Potas występujący w roślinie wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza się również możliwość zachorowania na raka.

Kompres z wywaru kopru włoskiego pomaga w pozbyciu się opuchlizny ocznej. Picie herbatki natomiast powoduje, że można pozbyć się problemów żołądkowych - to świetny sposób na wzdęcia, zaparcia, a także gazy i kolki. Koper włoski po spożyciu powoduje uczucie sytości, dlatego jest też doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.