Koper włoski - w kuchni, właściwości lecznicze, na co dzień
Koper włoski inaczej fenkuł, to często wykorzystywana w kuchni przyprawa i zioło. Do spożycia przeznaczone są wszystkie części tej rośliny łącznie z nasionami, które po wysuszeniu mają zastosowanie jako przyprawa. Jest uprawiany praktycznie na całym świecie. Poza tym ma wiele składników odżywczych i zdrowotnych ze względu na zawartość witaminy C, A, E oraz K. W skład kopru włoskiego wchodzą też takie minerały jak: wapń, cynk, żelazo, sód, magnez, potas i fosfor.
1. Różne sposoby wykorzystania kopru włoskiego w kuchni.
Koper włoski można gotować lub jeść na surowo jako dodatek np. do sałat. Liście kopru włoskiego są doskonałe do sosów i potraw z ryb oraz owoców morza. Dobrze komponują się smakowo z majonezem. Koper włoski również stosuje się jako przyprawę przy pieczeniu mięs i kiełbas.
Nasiona kopru włoskiego podkreślają smak i uwydatniają aromat bulionów. Dodaje się go także przy wypieku pieczywa. Podkreśla smak słodyczy oraz różnych ciast. Nawet przy produkcji alkoholi używa się kopru włoskiego np. w ginie do wzbogacenia aromatu. Z tych samych powodów dodaje się olejek z kopru włoskiego do wyrobów cukierniczych.
Bulwy kopru włoskiego stosuje się przy przyrządzaniu wielu potraw. Spożywanie ich jest bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż w ich skład wchodzą witaminy C, K oraz potas.
2. Jakie są właściwości lecznicze kopru?
Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od dawna. Przede wszystkim koper włoski od dawna był używany przez znachorów oraz ludzi zajmujących się medycyną naturalną. Miał szerokie zastosowanie w przeróżnych dolegliwościach. Przepisywano go już w starożytności i leczono bóle głowy i choroby skórne. Koper włoski doskonale sprawdzał się też przy kolkach. Używano go też do nacierania ciała, jako środek na wzmocnienie mięśni.
Bardzo popularna na wzdęcia jest herbata z owoców kopru włoskiego. Podaje się ją także niemowlętom, jeśli przytrafi im się kolka. Jednak nie wszyscy są zwolennikami stosowania jej w przypadku dzieci, ze względu na estrogenne działanie olejku zawartego w tej herbatce.
Olejek z kopru włoskiego, a także nasiona stosuje się przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Koper włoski, a konkretnie jego nasiona stosuje się dla osób chorujących na grypę. Zioło to świetnie sobie radzi w walce z drobnoustrojami oraz jako środek wykrztuśny, gdyż powoduje zwiększenie wydzieliny oskrzelowej, jak również wpływa na zmniejszenie jej gęstości.
W przypadkach dolegliwości dróg oddechowych stosuje się tzw. olejek koprowy, który należy dodać do mleka wraz z miodem. Działanie przeciwgorączkowe powoduje, że koper włoski podaje się osobom z przeziębieniem. Można wtedy stosować inhalacje oparami z olejku koprowego, dodanego do gorącej wody. Koper włoski bardzo dobrze sprawdza się również w zwalczaniu aft i ogólnie przy zapaleniu jamy ustnej.
To musisz wiedzieć
3. Przy jakich dolegiwościach może pomóc koper włoski?
Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości kopru włoskiego powodują, że może on mieć wiele różnych zastosowań nie tylko w lecznictwie. Żucie jego nasion pozwoli na pozbycie się nieświeżego zapachu, a także wpłynie na poprawę zdrowia dziąseł. Potas występujący w roślinie wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza się również możliwość zachorowania na raka.
Kompres z wywaru kopru włoskiego pomaga w pozbyciu się opuchlizny ocznej. Picie herbatki natomiast powoduje, że można pozbyć się problemów żołądkowych - to świetny sposób na wzdęcia, zaparcia, a także gazy i kolki. Koper włoski po spożyciu powoduje uczucie sytości, dlatego jest też doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów.
Surowy koper włoski (fenkuł) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 31,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,24 g białka,
- 7,30 g węglowodanów,
- 3,93 g cukrów,
- 3,10 g błonnika.
Surowy koper włoski (fenkuł) ma w 100 g 0,20 g tłuszczów, w tym:
- 0,09 g tłuszczów nasyconych,
- 0,07 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
4. Surowy koper włoski (fenkuł) – jakie ma witaminy?
Surowy koper włoski (fenkuł) to produkt zawierający 12,00 mg witaminy C, 48,0 µg RAE witaminy A, 0,58 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 62,8 µg witaminy K.
Surowy koper włoski (fenkuł) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 0,64 mg witaminy B3,
- 13,20 mg witaminy B4,
- 0,23 mg witaminy B5,
- 0,05 mg witaminy B6,
- 27,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
5. Surowy koper włoski (fenkuł) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy koper włoski (fenkuł) ma w sobie:
- 49,0 mg wapnia,
- 0,73 mg żelaza,
- 17,00 mg magnezu,
- 50,0 mg fosforu,
- 414 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 52,0 mg sodu, 0,20 mg cynku, 0,07 mg miedzi, 0,19 mg manganu i 0,70 µg selenu.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 87 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 31,0 kcal | 27,0 kcal |
Białko | 1,24 g | 1,08 g |
Węglowodany | 7,30 g | 6,35 g |
Cukier | 3,93 g | 3,42 g |
Błonnik | 3,10 g | 2,70 g |
Tłuszcz | 0,20 g | 0,17 g |
Tłuszcze nasycone | 0,09 g | 0,08 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,06 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,15 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 12,00 mg | 10,44 mg |