Camembert z grilla – kalorie, wartości odżywcze i przepisy

Camembert z grilla to niezwykle popularna przekąska. Porcja aromatycznego, ciepłego sera fantastycznie komponuje się z warzywami, tak świeżymi, jak i grillowanymi, a także mięsem oraz pieczywem. Jak serwować i przygotować camembert, by cieszył podniebienie? Czy to zdrowa opcja?

Camembert z grilla jest daniem łatwym w przygotowaniu, ale nie należy zbyt często delektować się tym przysmakiem.Camembert z grilla jest daniem łatwym w przygotowaniu, ale nie należy zbyt często delektować się tym przysmakiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest camembert z grilla?

Camembert z grilla elektrycznego, węglowego czy gazowego, to bardzo popularna przekąska. Ten niezwykle aromatyczny i smaczny ser można przygotowywać, a i podawać na wiele sposobów. Jest bardzo uniwersalny.

Camembert (czyt. kamamber) to miękki ser podpuszczkowy produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Podczas dojrzewania, za sprawą grzybów pleśni z gatunku Penicillium camemberti, pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Pierwszą recepturę sera opracowano w normandzkiej wsi o tej samej nazwie w 1791 r.

Camembert z grilla – kalorie i wartości odżywcze

Porcja 100 g sera camembert dostarcza 299 kcal (jest to produkt wysokokaloryczny, głównie ze względu na wysoką zawartość tłuszczów) oraz:

  • 0,5 g węglowodanów,
  • 20 g białka,
  • 24 g tłuszczów, z czego 15 g to tłuszcze nasycone, a 8 g to tłuszcze nienasycone,
  • 72 mg cholesterolu,
  • witaminy (szczególnie B2, B5, B6 i kwas foliowy) oraz minerały (głównie fosfor, magnez, wapń - nawet 400 mg).

Fermentowane sery, takie jak camembert, mogą również zawierać korzystne bakterie probiotyczne, które wspierają zdrowie jelit.

Czy camembert z grilla jest zdrowy?

Grillowany camembert, który jak każdy ser, należy do grupy produktów, którymi nie należy delektować się zbyt często. Dobra wiadomość jest taka, że choć jest dość kaloryczny i bogaty w tłuszcze, może być zdrowym elementem diety, jednak pod warunkiem, że jest spożywany sporadycznie i w umiarkowanej ilości, najlepiej w połączeniu z odpowiednimi dodatkami, takimi jak warzywa. To na przykład sałata, pomidory, papryka, ogórki.

Jednocześnie dobrze jest nie przesadzać z dużą ilością pieczywa lub niespecjalnie zdrowych dodatków (np. konfitura z żurawiny, ciężkie sosy, tłuste mięsa). Zdecydowanie zdrowszy będzie spożywany z sałatką niż ser camembert z grilla z boczkiem.

Trzeba pamiętać, że nadmierne spożywanie tego rodzaju produktów może prowadzić nie tylko do nadwagi, ale i problemów z sercem oraz układem krążenia. Trzeba pamiętać, że ser jest zasobny w tłuszcze nasycone, które mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi oraz w sól mogącą wpływać na ciśnienie krwi.

Camembert z grilla - jak zrobić?

Istnieje wiele przepisów na camembert z grilla. Jaki jest najprostszy sposób? Wyjmij ser z opakowania i owiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Połóż na grillu na kilkanaście minut i zdejmij, gdy camembert stanie się miękki i płynny w środku (ser po upieczeniu staje się nie tylko płynny, ale jeszcze bardziej kremowy). Wyjmij ser z folii i pozostaw na chwilę, aby lekko ostygł.

Aby przygotować smaczny camembert z grilla:

  • nie należy go kroić, a na ruszcie układać w całości,
  • najlepiej owinąć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia, który zapobiegnie uszkodzeniom i wypłynięciu sera poza kratkę grilla,
  • nie przewracać go na ruszcie za pomocą widelca. Lepiej sprawdzi się łopatka czy szczypce.

Grillowany camembert w folii można podać z posiekanymi orzechami. Fantastycznie smakuje ser camembert z grilla z żurawiną, choć możesz go także polać odrobina płynnego miodu. Podaj z sałatką, opiekaną bagietką lub warzywami.

Wielu zwolenników ma także grillowany camembert na patelni (to świetne koło ratunkowe, gdy nie można zrobić tradycyjnego grilla).

Camembert z grilla – kto nie powinien go jeść?

Camembert, nie tylko z grilla, ale i w każdej innej postaci, nie może być konsumowany w dużych ilościach, a niektórzy nie powinni po niego sięgać w szczególności. Jakie osoby muszą unikać spożywania camemberta lub spożywać go z umiarem? To przede wszystkim ludzie zmagający się z:

  • nietolerancją laktozy. Camembert zawiera laktozę, cukier mleczny,
  • alergią na białka mleka krowiego, które u osób uczulonych mogą wywoływać niepożądane reakcje alergiczne,
  • wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ jest zasobny w tłuszcze nasycone,
  • nadciśnieniem, ponieważ zawiera sól, która może podnosić ciśnienie krwi,
  • problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy zapalenie trzustki,
  • nadwagą lub otyłością, z uwagi na wysoką kaloryczność.

Jeśli chodzi o camembert z grilla w ciąży, nie jest on zakazany pod warunkiem, że wyprodukowano go z pasteryzowanego mleka i dobrze podgrzany. Dlaczego? Tego rodzaju ser może zawierać bakterie Listeria monocytogenes, które mogą wywoływać listeriozę. Infekcja jest niebezpieczna nie tylko dla kobiet w ciąży, ale I dzieci.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka