Chai latte - czym różni się od zwykłej kawy? Jak ją przygotować?
Chai latte, zwana także masala chai, pochodzi z Indii. To ciepła, mocna herbata z przyprawami: kardamonem, goździkami, imbirem oraz spienionym mlekiem. Napój można zrobić w domu, przy użyciu gotowych mieszanek i przypraw w proszku. Jaki jest podstawowy przepis na chai tea latte? Czy napój jest zdrowy?
1. Co to jest chai latte?
Chai latte to napój pochodzący z północnych Indii, gdzie przyrządza się go jako masala chai. Czym jest? Może to być sporym zaskoczeniem zarówno dla miłośników kawy, jak i herbaty. Nazwa napoju jest bowiem myląca. Słowo czaj w wielu językach oznacza herbatę, zaś latte to rodzaj kawy dopełnionej mlekiem.
Tymczasem chai latte to nie kawa i nie do końca herbata. To spienione mleko z aromatycznymi przyprawami uzupełnione naparem herbaty. Tradycyjny, indyjski napar masala chai przygotowuje się na bazie herbaty liściastej oraz świeżych, korzennych przypraw. Receptura przewiduje wolne gotowanie ich w mleku. Następnie dodaje się liście herbaty, wodę i cukier.
2. Jak przygotować chai latte? Przepis
Na fali popularności napoju w Stanach Zjednoczonych nie tylko zmieniono nazwę masala chai na chai latte, ale i uproszczono sposób jej przygotowania. Obecnie, by cieszyć się smakiem napoju, można go wypić w wielu kawiarniach, ale i przygotować go samodzielnie.
By przyrządzić chai latte w domu, nie trzeba tego robić od podstaw. Dobrym pomysłem jest zakup gotowej mieszanki chai latte, którą można kupić w sklepie lub herbaciarni lub zaparzyć herbatę wzbogaconą o przyprawy masala i uzupełnić ją spienionym mlekiem. Warto także eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami.
Jaki jest podstawowy przepis na chai latte?
Aby przygotować chai latte, potrzebne są takie składniki jak:
- szklanka wody,
- 1/2 szklanki mleka (może być „mleko roślinne”: napój migdałowy lub sojowy). Wody powinno być nieco więcej niż mleka, choć proporcje między nimi zależą od upodobań i preferencji,
- 3 łyżeczki herbaty liściastej. W tradycyjnym chai latte najważniejsza jest indyjska herbata, która powinna być mocna,
- łyżeczka kardamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 10 goździków,
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru białego, brązowego, ksylitolu. Może to być także miód, syrop czy słodzik.
Jak przygotować chai latte?
Wodę wlej do rondelka, gotuj na średnim ogniu. Dodaj przyprawy: kardamon, imbir i goździki oraz cynamon, (na rynku dostępne są gotowe mieszanki sproszkowanych przypraw do chai latte). Zagotuj mieszankę, przykryj garnek i zmniejsz ogień, gotuj miksturę 10 minut. Po tym czasie dodaj cukier.
Gdy woda się ponownie zagotuje, dodaj herbatę. Całość gotuj przez około 2-3 minuty. Zdejmij garnek z ognia. Przelej napar przez sitko, wlej do dzbanka czy kubka. Podgrzej mleko, ale nie doprowadź go do wrzenia (zagotowane mleko się nie spieni). Przelej je do naczynia i używając spieniacza lub blendera, zrób piankę. Spienione mleko wlej do herbaty z przyprawami. Całość możesz posypać cynamonem.
Przepis na chai latte jest dość elastyczny. Ponieważ wykorzystywane są różne przyprawy, w różnych proporcjach, a możliwości łączenia smaków jest wiele, receptura tak naprawdę zależy od fantazji i upodobań.
Przepis na chai latte to zachęta do eksperymentowania. W zależności od użytych składników chai latte może być słodkie, cierpkie, a także mocne i lekko pikantne - jak kto woli. Można pić nie tylko napój ciepły, ale i w wersji mrożonej.
Co więcej, choć oryginalnie chai latte jest wywarem z herbaty z przyprawami, mlekiem i cukrem, można do niej dodać także kawę, a i zastąpić nią herbatę.
3. Czy chai latte jest zdrowe?
Chai latte jest smaczne i przyjemne w konsumpcji: rozgrzewa, pobudza, rozluźnia i relaksuje. Ale czy jest zdrowe? Tak, przede wszystkim dzięki zawartości aromatycznych przypraw, ale także ciepłego mleka i herbaty.
Chai latte dodaje energii za sprawą teiny oraz imbiru (to źródło antyoksydantów), a dzięki cynamonowi podkręca metabolizm. Mleko jest zasobne w białko i wapń. Gdy napój zawiera miód, zyskuje również właściwości antybakteryjne. Ponadto napój zmniejsza uczucie głodu, zaspokaja ochotę na słodkie smaki. Odpowiednio przygotowany jest doskonałym kołem ratunkowym na diecie redukcyjnej.
Ponieważ herbata z mlekiem, cukrem i przyprawami w klasycznej wersji może być kaloryczna (z uwagi na obecność tłustego mleka i cukru), by cieszyć się jej smakiem oraz walorami prozdrowotnymi bez wyrzutów sumienia oraz wizji dodatkowych kilogramów, warto zastąpić cukier ksylitolem bądź miodem, a mleko tłuste chudszym bądź roślinnym.