Trwa ładowanie...

Cholesterol nie ma z nimi szans. Zbawienne dla serca i jelit

 Katarzyna Prus
30.04.2023 14:20
Figi mają pozytywny wpływ na zdrowie
Figi mają pozytywny wpływ na zdrowie (Getty Images)

Świeże, suszone, a także dodatek do deserów i musli. Możliwości kulinarnych, jakie dają figi jest mnóstwo, podobnie jak ich zdrowotnych właściwości. Te niepozorne owoce mogą naprawdę dużo. Pomogą między innymi sercu i jelitom.

spis treści

1. Pogromca cholesterolu

Świeże figi zawierają ok. 80 proc. wody. 100 g suszonych fig to tylko 61 kalorii.

Figi pomagają obniżyć cholesterol
Figi pomagają obniżyć cholesterol (Getty Images)
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Ponadto zawierają błonnik. Tylko cztery suszone figi to 14 proc. dziennej zalecanej dawki błonnika rozpuszczalnego. Dzięki temu są idealne dla osób, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów, a także pomagają obniżyć cholesterol.

Na tym jednak nie kończy się ich zdrowotna moc. Dzięki zawartości naturalnych związków roślinnych takich jak polifenole, figi mają właściwości przeciwutleniające. Pomogą więc pozbyć się z organizmu wolnych rodników oraz zwalczać stany zapalne.

2. Dla zdrowego serca i jelit

Kolejny argument za włączeniem fig do codziennej diety to zawartość cennych witamin i minerałów. Owoce zawierają witaminę A i C oraz potas, wapń i magnez, które mają niebagatelny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka związanych z nim poważnych chorób.

To także owoc dla osób, które mają problemy trawienne, a szczególnie zaparcia. Figi łagodzą te objawy, mogą wpływać na skrócenie czasu wypróżnień i łagodzenie bólu brzucha.

Z kolei z uwagi na zawartość kwasu abscysynowego, figi docenią diabetycy. Owoce pomogą w zachowaniu kontroli glukozy we krwi.

Kawa z prażonej figi lub herbata figowa pomagają w czasie przeziębienia, chorobach gardła, katarze i chorobach płuc. Ze względu na zawartość żelaza sprawdzą się też w leczeniu anemii.

3. Kto nie powinien jeść fig?

Mimo wielu zdrowotnych właściwości w niektórych przypadkach figi mogą zaszkodzić. Zawierają one (zarówno świeże jak i suszone) witaminę K. W zwiazku z tym powinny na nie uważać osoby, które zażywają leki rozrzedzające krew takie jak warfaryna.

W wyniku interakcji owoców z lekami, terapia może nie przynieść rezultatów. Zdarzają się też uczulenia na figi, co może doprowadzić do reakcji alergicznej.

Pod uwagę warto też wziąć zawartość błonnika. Mimo że jego obecność w diecie ma pozytywny wpływ na zdrowie, w nadmiarze może doprowadzić do biegunki.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze