Figi – charakterystyka, wartości odżywcze, jak jeść, właściwości lecznicze
Figi to bardzo smaczne owoce, które rosną w basenie Morza Śródziemnego. Posiadają wiele właściwości odżywczych. Figi możemy spożywać na surowo, a także w postaci suszonej. Szczególnie suszone figi są dobrym źródłem minerałów. Dlaczego warto jeść figi? Jak wybrać najlepsze figi?
1. Co to są figi?
Figa jest owocem, który rośnie na drzewie zwanym figowiec. Ma kształt małej gruszki. W środku ma bardzo dużo miąższu. Dojrzała figa może mieć kolor od zielonego po ciemnofioletowy, a nawet czarny.
Miąższ figi ma kolor od złotawego po czerwony. Smak figi zależy od stopnia dojrzałości owocu. Niedojrzała figa jest mdła, a dojrzała soczysta i słodka.
Figi powinny być przechowywane w pomieszczeniach suchych i przewiewnych. Jeżeli dostaną trochę wilgoci, zaczynają pleśnieć i fermentować.
Figi suszy się w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. Biały nalot, który możemy zaobserwować na suszonych figach to nic innego jak cukier.
2. Wartości odżywcze fig
Świeże figi zawierają ok. 80 proc. wody. 100 g suszonych fig to tylko 61 kalorii. W swoim składzie mają:
- glukozę i fruktozę,
- białka,
- pektyny,
- beta-karoten
- witaminę C,
- witaminę PP,
- witaminy z grupy B.
Figi są bogate w minerały: potas, wapń, magnez i fosfor.
Figi suszone zawierają tylko 30 proc. wody. W 100 gramach suszonych fig mamy aż 250 kcal.
Suszone figi to skarbnica wapnia i innych minerałów (potas, żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk). Te suszone owoce mają bardzo dużo błonnika.
3. Jak jeść figi?
Figi można spożywać na surowo, ale także w postaci przetworzonej. Figa może być dodatkiem do ciast. W Polsce najczęściej możemy kupić figi suszone oraz sprasowane.
Figi surowe można coraz częściej kupić w sklepach, jednak nie są one tak smaczne, jak w krajach, w których rosną naturalnie.
Suszone figi mogą być przechowywane nawet przez rok. Świeże figi nie nadają się do przechowywania. Można przygotowywać z nich dżemy, konfitury, konserwy, kompoty. Z fig produkuje się także wino figowe.
Prażone suszone figi mogą być namiastką kawy. Z suszonych fig wytwarza się także napój figuette. Figi namacza się w wodzie z dodatkiem owoców jałowca.
4. Właściwości lecznicze
Figi stosuje się w medycynie naturalne. Pomagają na choroby sercowo-naczyniowe i niedokrwistość.
Figi mają działanie przeczyszczające. Pomagają przy zaparciach, bólach brzucha, a także bólach menstruacyjnych. Są polecane osobom, które borykają się z zapaleniem pęcherza moczowego oraz dolegliwościami związanymi z nerkami.
Kawa z prażonej figi lub herbata figowa pomagają w czasie przeziębienia, chorobach gardła, katarze oraz chorobach płuc. Jeżeli masz gorączkę, możesz sięgnąć po figi. Owoce sprawdzają się dobrze również w walce z anemią.
Ze względu na dużą zawartość wapnia, figi są polecane osobom, które chorują na osteoporozę. Magnez zawarty w figach powoduje obniżenie stresu oraz poprawia pamięć.
Dzięki suszonym figom możemy zmniejszyć rozdrażnienie i nerwowość, a także poprawić jakość snu.
Figi zapobiegają nowotworom jelit oraz piersi. Figa pomaga zredukować cholesterol. Z liści fig można przygotować nalewkę, która polecana jest osobom mającym duszności oraz astmę.
Figi są określane jako afrodyzjak. Zaleca się je mężczyzną, którzy mają problemy z erekcją.
Figi zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny. Dzięki figom poprawia się także wytrzymałość podczas stosunku.
5. Kaloryczność surowych fig
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 64 g (1 duża) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 74,0 kcal | 47,4 kcal |
Białko | 0,75 g | 0,48 g |
Węglowodany | 19,18 g | 12,28 g |
Cukier | 16,26 g | 10,41 g |
Błonnik | 2,90 g | 1,86 g |
Tłuszcz | 0,30 g | 0,19 g |
Tłuszcze nasycone | 0,06 g | 0,04 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,04 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,14 g | 0,09 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,00 mg | 1,28 mg |