Chroni kości, mięśnie i serce. W tej rybie znajdziesz jej najwięcej

Ryby stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tylko wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu, ale również wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Oprócz składników odżywczych i białka, ryby dostarczają organizmowi witaminę D. W tych gatunkach znajdziesz jej najwięcej.

W tych rybach znajdziesz najwięcej witaminy DW tych rybach znajdziesz najwięcej witaminy D
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Dlaczego witamina D jest ważna?

Witamina D to rozpuszczalny w tłuszczach składnik odżywczy, który pełni w ludzkim organizmie szereg istotnych funkcji. Najważniejszą rolą jest regulacja metabolizmu wapnia i fosforu, ale wykazuje także działanie przeciwzapalne, hamuje namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów i wpływa na wzrost oraz podział komórek naskórka (keratynocytów).

Witamina D przeciwdziała krzywicy u dzieci i osteoporozie u osób dorosłych, reguluje funkcjonowanie gruczołów łojowych, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i na skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Witamina D w organizmie człowieka wytwarzana jest dzięki promieniom słonecznym. Pod ich wpływem dehydrocholesterol, stanowiący pochodną cholesterolu, ulega przekształceniu w prowitaminę, a w kolejnym kroku w witaminę D.

W tych rybach znajdziesz najwięcej witaminy D

Naturalnymi źródłami pokarmowymi tego składnika odżywczego są produkty żywnościowe. Żywność o wysokiej zawartości witaminy D to przede wszystkim: tłuste ryby morskie np. węgorz, śledź czy pstrąg tęczowy, żółtka jaj, drożdże oraz grzyby.

Świeży węgorz ze wszystkich tłustych ryb dostarcza najwięcej witaminy D. W 100 gramach tego produktu znaleźć można 1200 µg. Oprócz nienasyconych kwasów omega-3 oraz białka, w składzie produktu występują także niezbędne witaminy i minerały, np. sód, potas, fosfor, wapń, magnez, witamina B3.

100 gramów marynowanego śledzia dostarcza 480 µg witaminy D. Dla porównania , w 100 gramachśledzia w oleju zawartość tej witaminy wynosi aż 808 µg. Ryba stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E.

Produktem żywnościowym, w którym znajduje się nieco mniej witaminy D jest świeży dorsz. W 100 gramach ryby znaleźć można 40 µg słonecznej witaminy. Mimo wszystko, warto włączyć dorsza do swojego codziennego jadłospisu, ponieważ stanowi on doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ryba obfituje także w niezbędne składniki odżywcze takie jak kwas foliowy, niacyna czy selen.

Pieczony lub gotowany łosoś stanowi naturalne źródło witaminy D. W 100 gramach ryby występuje 540 µg witaminy słońca. Co ciekawe, zawartość witaminy D w łososiu, który został wyłowiony w Morzu Bałtyckim może wahać się od 500 aż do 900 µg.

Makrela to tłusta ryba, która zawiera sporą dawkę kwasów omega-3, niacyny, pirydoksyny, kobalaminy, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy A. 100 gramów tej pieczonej bądź gotowanej ryby zawiera 150 µg witaminy D.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka