Chroni przed rakiem prostaty, płuc, odbytu, jajników. Wystarczy niewielka ilość dziennie
Selen jest pierwiastkiem, który pełni w organizmie bardzo ważną funkcję. Przede wszystkim wspiera układ odpornościowych w walce z bakteriami i wirusami. Odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, ale jego prawidłowy poziom jest kluczowy w przypadku osób cierpiących na depresję i choroby stawów. To jednak nie wszystko.
1. Selen - rola w organizmie
Selen występuje w przyrodzie w niewielkich ilościach, ale jego rola w organizmie jest bardzo ważna. Przede wszystkim jego prawidłowy poziom jest niezbędny, by chronić organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Selen pełni rolę antyoksydacyjną - łagodzi stany zapalne i spowalnia proces starzenia się komórek. Są badania, które sugerują, że może pełnić też ważną rolę w terapiach przeciwnowotworowych. Wykazano, że regularne spożywanie produktów bogatych w selen zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, płuc, odbytu, jajników i szyjki macicy.
Selen odpowiada też za prawidłową strukturę skóry, włosów i paznokci. Badania wykazały, że kobiety w ciąży cierpiące na niedobór selenu były bardziej narażone na poronienie i przedwczesny poród.
2. Gdzie znajdziemy selen?
Najwięcej selenu znajdziemy w drożdżach piwnych, tuńczyku, łososiu i orzechach brazylijskich.
Selen znajduje się też w takich produktach jak?
- wędzone tofu,
- wątróbka wieprzowa,
- schab wieprzowy,
- jaja kurze,
- filet z kurczaka i indyka,
- czekolada gorzka,
- owoce morza,
- jajka,
- ryż.
3. Jakie są objawy niedoboru selenu?
Dzienne zapotrzebowanie na selen nie jest duże. Według wytycznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w przypadku osób dorosłych wystarczy dostarczyć ok. 45 mcg dziennie.
Do objawów niedoboru selenu zaliczamy:
- częste infekcje,
- zaburzenia pracy tarczycy,
- łamliwość paznokci,
- wypadanie włosów,
- nudności, wymioty,
- nadmierną potliwość,
- nieprzyjemny oddech,
- chroniczne zmęczenie,
- opryszczkę.
Lekarze ostrzegają przed suplementowaniem selenu na własną rękę, prawidłowa dieta powinna zapewnić organizmowi odpowiednie dawki tego składnika. W przypadku niedoboru decyzję o ewentualnym przyjmowaniu selenu powinien podjąć lekarz, bo łatwo o jego przedawkowanie.
Dziennie nie powinno się przekraczać 300 mcg selenu, z uwzględnieniem wszystkich źródeł tego pierwiastka. Nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, cukrzycy typu 2 oraz zaburzeń gospodarki lipidowej.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl