Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem trzustki i wątroby. Wystarczy łyżeczka dziennie

Avatar placeholder
24.12.2023 13:57
Jak chronić się przed rakiem?
Jak chronić się przed rakiem? (Getty Images)

Ceniony za charakterystyczny smak, sprawdzi się jako składnik wielu potraw. Imbir warto mieć także w domowej apteczce, bo wszechstronnie wspomaga organizm. Wystarczy nawet jedna łyżeczka dziennie.

spis treści

1. Lecznicze właściwości imbiru

Charakterystyczny smak i aromat imbiru wyróżnia go spośród innych przypraw. To zasługa naturalnych olejków eterycznych, a szczególnie cennego gingerolu. Ten bioaktywny związek posiada silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne.

Zawarty w imbirze gingerol pomaga w redukcji ryzyka stanów zapalnych i powstawania komórek rakowych, a także opóźnia naturalny proces starzenia się.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Imbir ma wiele korzyści dla zdrowia
Imbir ma wiele korzyści dla zdrowia (Getty Images)

Imbir to również źródło:

  • witaminy A, C i E,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • fosforu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • żelaza.

Imbir nie bez powodu należy do grona tzw. superfoods, bo jego wpływ na zdrowie jest wszechstronny. Herbata na bazie korzenia imbiru jest skuteczną bronią w walce z takimi dolegliwościami, jak m.in. zgaga, kaszel, zapalenie stawów, a także choroba lokomocyjna. A to dopiero początek możliwości tej niezwykłej przyprawy.

2. Imbir na serce i mózg

Imbir pomaga pozbyć się problemów żołądkowych, poprawia działanie układu trawiennego, dlatego do diety powinny go włączyć osoby, które zmagają się z nadwagą i otyłością. Świetnie oczyszcza organizm i pobudza proces spalania tkanki tłuszczowej.

Spożywanie imbiru zmniejsza też apetyt i hamuje ochotę na niezdrowe przekąski. Co więcej, ma niewielką ilość kalorii. Imbir łagodzi też bóle menstruacyjne i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Regularne sięganie po tę niezwykłą przyprawę obniża poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych i zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca.

Imbir zwiększa również odporność, przez co chroni przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, a także zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób związanych ze stylem życia. Chodzi między innymi o cukrzycę typu 2, a także nowotwory wątroby i trzustki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze