Trwa ładowanie...

Rozpuszcza zakrzepy. Jedz codziennie, by unikać zawału czy zatoru

Avatar placeholder
26.02.2024 10:37
Produkty, które wspierają układ krążenia. Jedz codziennie, by unikać zakrzepów
Produkty, które wspierają układ krążenia. Jedz codziennie, by unikać zakrzepów (Getty Images)

Zakrzepy stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, a osoby podatne na ich powstawanie powinny szczególnie zadbać o swoje zdrowie. Na obniżenie ryzyka wpływają nie tylko leki, ale także profilaktyka, w tym odpowiednia dieta.

spis treści

1. Jadłospis dla zdrowia układu krążenia

Powstawanie zakrzepów może prowadzić do poważnych powikłań. Najgorszym są zatory. Jeśli jednak skrzep oderwie się od ściany żyły i trafi do płuc lub mózgu, może skończyć się to nawet śmiercią.

Pacjenci zmagający się z zakrzepicą najczęściej stosują leki przeciwzakrzepowe, które spowalniają krzepnięcie krwi. Warto jednak sięgnąć również po naturalne metody na rozrzedzenie krwi.

Odpowiednia dieta może mieć ogromny wpływ na układ krążenia i obniżyć ryzyko powstawania zakrzepów. Choć oczywiście nie zastąpi specjalistycznego leczenia, z pewnością przyniesie korzyści zdrowiu.

Zobacz film: "Kakao. Dlatego warto po nie sięgać"

2. Te produkty warto włączyć do diety

Jakich produktów nie powinno zabraknąć w jadłospisie, by zmniejszyć zagrożenie? Przede wszystkim postaw na czosnek. To świetny dodatek na wsparcie funkcjonowania serca i układu krążenia.

Czosnek słynie ze swoich właściwości, które pomagają obniżać ciśnienie krwi oraz redukują poziom złego cholesterolu LDL. Spożywany regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi i zawału serca.

Dieta powinna obfitować także w kwasy omega-3, które stanowią cenne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego. Te zdrowe tłuszcze obniżają ryzyko chorób serca i zapobiegają powstawaniu zakrzepów.

Ananas to kolejna propozycja, by chronić układ krążenia. Egzotyczny owoc zawiera mnóstwo potasu, wykazuje właściwości przeciwutleniające i ogranicza ryzyko sklejania się ze sobą płytek krwi. Chroni też serce i mózg przed chorobami.

Z przypraw warto postawić na imbir. Przyczynia się do zmniejszenia lepkości krwi, zapobiega skrzepom i wspiera pracę serca. Podobne działanie wykazuje kurkuma, a dodatkowo reguluje stężenie cholesterolu we krwi.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze