Chroni wątrobę i serce, korzystnie wpływa na jelita. Jest jeden warunek

Miód, który jest jednym z naturalnych źródeł cukru, może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Niemniej jednak kluczem jest jego umiarkowane spożycie.

Miód działa prozdrowotnie, ale pod jednym warunkiemMiód działa prozdrowotnie, ale pod jednym warunkiem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Miód jako zdrowsza alternatywa dla cukru

Badacze z University of Toronto skupili się na badaniu miodu jako potencjalnej alternatywy dla cukru. Rozpoczęli od potwierdzenia, że tzw. dodane lub wolne cukry, spożywane w nadmiarze, mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2 czy otyłość.

Organizacje zdrowotne zalecają, aby cukier nie stanowił więcej niż 5-10 proc. całkowitej dziennej ilości kalorii spożywanych w diecie. Zgodnie z definicją podaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA), do dodanych cukrów zalicza się również miód.

Mimo to miód jest często uznawany za superfood i zdrowszą alternatywę dla cukru. Kanadyjscy naukowcy odnotowują, że badanie postaw konsumenckich przeprowadzone przez National Honey Board w 2020 r. wykazało, że miód jest częściej stosowany jako środek słodzący niż biały cukier.

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Wielokrotnie potwierdzono prozdrowotne właściwości miodu, jednak tym razem naukowcy postanowili przeprowadzić systematyczny przegląd i metaanalizę, aby zbadać wpływ spożycia miodu na otyłość, glikemię, lipidy, ciśnienie krwi, markery niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby oraz markery stanu zapalnego.

"Choć miód to w blisko 80 proc. cukier, jest on kompozycją zarówno powszechnych, jak i rzadkich cukrów, a także białek, kwasów organicznych i innych składników bioaktywnych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie" – zauważa prof. Tauseef Khan na łamach "Nutrition Reviews".

Wystarczą dwie łyżki dziennie

Naukowcy przeanalizowali 18 kontrolowanych badań z udziałem 1105 osób prowadzących zdrowy styl życia, których dieta zawierała 10 proc. dodanego cukru całkowitego dziennego spożycia kalorii. Badania trwały dwa miesiące, podczas których średnie spożycie miodu wynosiło około 40 gramów, czyli około dwóch łyżek stołowych dziennie.

Jakie były wyniki tych badań?

  • obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu, w tym cholesterolu LDL i trójglicerydów,
  • wzrost stężenia cholesterolu frakcji LDL, nazywanego "dobrym" cholesterolem,
  • zmniejszenie markerów stłuszczenia wątroby,
  • obniżenie poziomu glukozy (glikemii na czczo),
  • wzrost poziomu cytokin prozapalnych, L-6 i TNF-α.

"Miód ma złożoną kompozycję kwasów organicznych, minerałów, witamin, enzymów, białek, aminokwasów i substancji bioaktywnych, z których wszystkie mogą pośredniczyć we wpływie na wyniki kardiometaboliczne" – zauważają naukowcy.

Podkreślają, że na poziom glikemii może wpływać obecność monosacharydów w miodzie, ale także tzw. efekt katalityczny, który przyspiesza metabolizm glukozy w wątrobie. Inny z cukrów, który znajdziemy w miodzie, izomaltuloza, działa jak prebiotyk, "dokarmiając" mikrobiom jelitowy.

Naukowcy zwracają również uwagę na związki fenolowe i flawonoidy, które nie tylko są związane z gospodarką lipidową, czyli m.in. prawidłowym poziomem cholesterolu, ale także mają działanie przeciwzapalne i hamują gromadzenie się lipidów w komórkach tłuszczowych, adipocytach.

Z kolei wzrost poziomu cytokin zapalnych, IL-6 i TNF-α, związany ze spożyciem miodu u osób zdrowych, może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i zwiększyć metabolizm lipidów.

Naukowcy zaobserwowali ten pozytywny efekt działania miodu w odniesieniu do miodu surowego oraz jednokwiatowego, np. z akacji. Prof. Khan przypomniał, że miód przetworzony, czyli poddawany procesowi pasteryzacji, traci wiele cennych właściwości.

Profesor Khan odwołuje się również do norm dotyczących cukrów, zgodnie z którymi ich dzienne spożycie powinno wynosić maksymalnie 10 proc. zapotrzebowania energetycznego ze wszystkich węglowodanów, czyli około 10-50 g cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka