Ciasteczka świąteczne - dietetyczne, korzenne, pierniczki Ewy Wachowicz, dla dzieci
Nie wyobrażamy sobie świąt bez domowych ciasteczek świątecznych. Ich zapach kojrzy nam się z Bożym Narodzeniem. Warto zadbać o nastrój, nie tylko przygotowując je według tradycyjnych przepisów, ale również wypróbować jedną z popularnych w internecie dietetycznych propozycji. Do przygotowania świątecznych wypieków warto zaangażować dzieci. Szczególnie do ostatniej fazy jaką jest dekorowanie.
1. Ciasteczka świąteczne - dietetyczne
W Święta zapominamy o wszelkich dieta i oddajemy się kulinarnemu szaleństwu. Opamiętanie przychodzi wraz z 26 grudnia oraz świadomością, że już za kilka dni będzie Sylwester. W tym roku wypróbujcie dietetycznej alternatywy dla tradycyjnych ciasteczek świątecznych. Wartość odżywcza jednej kulki owsianej z masłem orzechowym wynosi 123 kcal.
Składniki zdrowych ciasteczek świątecznych:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1/8 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego,
- 1/4 szklanki siekanych migdałów,
- 2 łyżki czekolady,
- 1/4 szklanki + 1 łyżka miodu,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1/4 szklanki + 2 łyżki rozpuszczonego masła orzechowego
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych lub mielonych migdałów do obtoczenia kulek.
Wykonanie dietetycznych ciasteczek świątecznych jest bardzo proste: Łączymy płatki, chia, siemię, sól, migdały i cynamon/. Masło orzechowe rozpuszczamy i po ostygnieciu łączymy z innymi składnikami. Następnie formujemy kulki i obsypujemy je orzechami lub migdałami.
2. Ciasteczka świąteczne - korzenne
Świąteczne ciasteczka z przyprawami korzennymi to idealne rozwiązanie dla zabieganych mam. Zaleta korzennych ciasteczek to przede wszystkim czas przygotowania. Nie chodzi tylko o to jak szybko powstają, ale również o to, że ciasto można zrobić wcześnie i przechować w zamrażarce.
Korzenne ciasteczka świąteczne samym zapachem potrafią wprowadzić nastrój bożonarodzeniowy.
Przepis na korzenne ciasteczka świączetne:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki przyprawy do piernika
Zamiast gotowej przyprawy możemy przygotować własną z cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, kardamonu, i zmielonego anyżu.
Przygotowanie ciasteczek korzennych:
Mieszamy mąkę, przyprawę oraz cukier. Dodajemy masło, następnie siekamy. Dodajemy zółtka i zagniatami kruche ciasto. Odkładamy je do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu, ciasto należy rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycięte formy ukladamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°Cprzez 15 minut.
Dekorację ciasteczek świączenych możemy powierzyć dzieciom.
3. Ciasteczka świąteczne - pierniczki Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz już od kilku lat prezentuje swoje przepisy. Jednym z nich jest przepis na świąteczne pierniczki. Pierniczki to bardzo popularne ciasteczka świąteczne. W internecie znajdziemy wiele różnych przepisów. Z "konkurencją" wygrywają ławościa przygotowania.
Składniki na ciasto:
- 1kg cukru
- 1 kg miodu wielokwiatowego
- 4 kostki masła
- 2,5 - 3kg mąki
- 12 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Składniki na lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Przygotowanie ciasteczek świątecznych: Roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier i miód. Po zdjęciu z ognia wsypujemy przyprę korzenną i dodajemy skórkę pomarańczy. Studzimy.
W kolejnym etapie miksuje jajka. Do sitka wsypuję mąkę, proszek i sodę. Sypkie składniki mieszam z ostudzoną masą z masła i z jajkami. Jajka miksuję. Przygotowane ciasto odkładam na 4-6 tygodni do chłodnego i ciemnego miejsca. Po tym czasie, dzielę je na kilka części, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka. Piekę je na złoty kolor w 180 st. C. Na koniec dekoruję lukrem.