Trwa ładowanie...

Cielęcina po rzymsku

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:42
Cielęcina po rzymsku
Cielęcina po rzymsku

Przepis na cielęcinę z szynką jest dosyć prosty i ciekawy w smaku. Ważnym jednak elementem potrawy jest białe wino, wspomagające proces trawienia i nadające daniu wyśmienity posmak, oraz szałwia.

Składniki:

  • 4 kawałki cielęciny po 120 g,
  • 4 plastry szynki,
  • kilka dużych liści szałwii,
  • masło,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie130,83 kcal
Białka18,83 g
Węglowodany0,23 g
Tłuszcze4,34 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Kawałki cielęciny umyj i osusz. Rozbij je lekko na drewnianej desce, aby nie były zbyt grube. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć kotleciki. Odsmaż z jednej i drugiej strony, zmniejsz ogień i poduś przez kilka minut. Zdejmij z patelni i trochę ostudź. Na jednej stronie połóż plaster szynki, a na to liść szałwii. Przekłuj wykałaczką liść, szynkę i mięso tak, aby się trzymały. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej znów masło na głębokiej patelni i na małym ogniu podpiekaj kotleciki. Po 2-3 minutach dolej wino, przykryj i duś przez 30 minut. Podawaj z ryżem curry.

Komentarz:

Przetwory z szałwii działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo. Są bogatym źródłem witaminy B1, a także wspomagają trawienie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze