Cielęcina po rzymsku
Przepis na cielęcinę z szynką jest dosyć prosty i ciekawy w smaku. Ważnym jednak elementem potrawy jest białe wino, wspomagające proces trawienia i nadające daniu wyśmienity posmak, oraz szałwia.
Składniki:
- 4 kawałki cielęciny po 120 g,
- 4 plastry szynki,
- kilka dużych liści szałwii,
- masło,
- 1/2 szklanki białego wina,
- sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 130,83 kcal |
Białka | 18,83 g |
Węglowodany | 0,23 g |
Tłuszcze | 4,34 g |
Przygotowanie:
Kawałki cielęciny umyj i osusz. Rozbij je lekko na drewnianej desce, aby nie były zbyt grube. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć kotleciki. Odsmaż z jednej i drugiej strony, zmniejsz ogień i poduś przez kilka minut. Zdejmij z patelni i trochę ostudź. Na jednej stronie połóż plaster szynki, a na to liść szałwii. Przekłuj wykałaczką liść, szynkę i mięso tak, aby się trzymały. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej znów masło na głębokiej patelni i na małym ogniu podpiekaj kotleciki. Po 2-3 minutach dolej wino, przykryj i duś przez 30 minut. Podawaj z ryżem curry.
Komentarz:
Przetwory z szałwii działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo. Są bogatym źródłem witaminy B1, a także wspomagają trawienie.