Co Iga Świątek je na śniadanie? To jedno z jej ulubionych dań
Owsianka to śniadanie wręcz doskonałe. Dostarczy energii na cały dzień, jest bardzo sycąca, a do tego można przygotować ją na wiele sposobów. Nic więc dziwnego, że mistrzyni tenisa Iga Świątek często sięga po taki posiłek.
1. Owsianka – niekwestionowana królowa śniadań
Przepisów na owsiankę jest cała masa - na słodko, słono, nocna i pieczona, naprawdę jest w czym wybierać. Posiłek staje się coraz popularniejszy, bo nie tylko syci, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Owsianka sprawdza się o każdej porze dnia. Eksperci ds. żywienia zauważają, że taki posiłek można spożywać codziennie i naprawdę warto.
W płatkach owsianych znajduje się cała masa witamin i minerałów - magnez, żelazo, wapń, cynk i potas oraz witamina C i E. W zależności od dodatków, które trafią do naszej owsianki, możemy czerpać jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.
Dzięki takiemu posiłkowi wzmacniamy układ krwionośny i odpornościowy. Owsianka wspomaga pracę jelit, a także opóźnia procesy starzenia. Zapewnia uczucie sytości na długi czas, więc wspiera utratę wagi oraz zapobiega podjadaniu w ciągu dnia.
Wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Posiłek świetnie sprawdza się, by zapobiegać zaparciom, wesprzeć mikroflorę jelitową i przyspieszyć metabolizm.
2. Śniadanie mistrzów i nie tylko
Owsianka również zmniejsza ryzyko chorób autoimmunologicznych. Dostarcza mnóstwo energii, nic więc dziwnego, że aktywne osoby nie wyobrażają sobie dnia bez tego pożywnego posiłku. Spożywanie płatków owsianych po treningu wspomaga też regenerację.
Iga Świątek chwali sobie taki posiłek i nie ukrywa, że jest miłośniczką płatków owsianych, które najchętniej spożywa z dodatkiem cynamonu, jogurtu oraz borówkami i kawałkami jabłek. Brzmi naprawdę smacznie.
Do przygotowania śniadania podobnego do tego, które spożywa mistrzyni tenisa, będziemy potrzebować dwóch szklanek mleka, najlepiej roślinnego, 75 gramów płatków owsianych, cynamonu, borówek, dwóch łyżek jogurtu naturalnego i jabłka.
Płatki należy wymieszać z mlekiem i zagotować przez cały czas mieszając. Do miękkiej owsianki dodajemy cynamon, a gdy mieszanka zgęstnieje, trzeba przełożyć ją do miski i dodać jogurt wraz z owocami. Można również dosłodzić posiłek ksylitolem albo miodem oraz dodać ulubione nasiona czy orzechy.
Smacznego!
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl