Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
7 z 8Zdrowe zamienniki
Czy jesteśmy skazani na niezdrowe chipsy? Nie. Ich zdrowszą i lepszą wersję można zarówno kupić, jak i przygotować w domu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów przekąsek, które podczas produkcji nie były smażone w głębokim oleju. Unikajmy zatem tych chipsów, które w swoim składzie mają sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty.
Chipsy w łatwy sposób można także przygotować w domu. I to nie tylko z ziemniaków. Doskonałym materiałem na przekąskę będą: buraki, bataty, pietruszka, marchew, jabłka, gruszki, pasternak. Wystarczy pokroić wszystko na plastry, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 120 stopni Celsjusza piekarnika na ok. godzinę.
Zobacz więcej:
Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata