Jaki żurek kupić? Analizujemy skład najchętniej wybieranych gotowych zup na Wielkanoc
Większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez żurku na stole. Tradycyjną zupę można przygotować samemu od podstaw lub - gdy brakuje nam czasu - kupić w sklepie gotowy produkt. Na pewno będzie to szybsze rozwiązanie, ale czy zdrowsze? Postanowiliśmy wraz z dietetykiem przeanalizować skład żurków dostępnych w każdym supermarkecie.
- 1. Knorr. Żurek Ekspresowy
- 2. Krakus. Żurek - koncentrat
- 3. Rolnik. Żurek na zakwasie - koncentrat
- 4. Winiary. Nasza Specjalność Żurek
- 5. Winiary. Nasza Specjalność Żurek z grzybami
- 6. Amino. Żurek śląski
- 7. Knorr. Ulubione smaki żurek na wędzonce
- 8. Knorr. Ulubione smaki żurek
- 9. Kotwica Żur z kiełbasą
- 10. Visa Bell. Śląski żur
- 11. Knorr. Żurek
- 12. Co powinno być w świątecznym żurku? Co wybrać?
1. Knorr. Żurek Ekspresowy
- Pomijając resztę składu, producent umieścił tutaj cukier i maltodekstrynę, czyli dwie substancje słodzące, które w żurku są zupełnie zbędne. A pamiętajmy, że cukier w diecie trzeba ograniczać – przyznała w rozmowie z WP abcZdrowie Karolina Lubas, dietetyczka MajAcademy.
- Maltodekstryna nie jest klasyfikowana jako dodatek wyraźnie niebezpieczny dla zdrowia. Istnieją natomiast badania wskazujące na jej możliwy negatywny wpływ na florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Dodatkowo ma wysoki indeks glikemiczny, niekorzystnie wpływający na poziom cukru we krwi. Z tego względu osoby chore na cukrzycę oraz mające skłonność do tycia, powinny szczególnie uważać na ten dodatek do żywności – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, ekspertka z zakresu dietetyki, zdrowego żywienia i psychodietetyki z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.
2. Krakus. Żurek - koncentrat
- Przeciery warzywne - ten składnik jest w porządku, ale mam wątpliwości co do mleka tak wysoko w składzie. Dlaczego ono się tu znalazło? Trudno powiedzieć, ale przypuszczam, że może chodzić głównie o kolor żurku. Zakwas ma specyficzny kolor, jeśli jego ilość w składzie jest znikoma, kolor z czegoś trzeba uzyskać – przyznaje Karolina Lubas.
- W niektórych produktach, mimo słabego składu, zakwas czy mąki stanowiły nawet ponad 40 proc., a tutaj? Niespełna trzy proc. zakwasu, mąki daleko w składzie – podkreśla ekspertka.
3. Rolnik. Żurek na zakwasie - koncentrat
- To jest to, co powinno w żurku być. Trzy, cztery składniki i koniec. Nie ma nawet potrzeby na ten temat szerzej dyskutować. To jest zakwas i z tego robimy żurek w domu. Jeśli ktoś nie umie albo nie ma czasu na robienie zakwasu, to może kupić coś takiego. To jest esencja żurku, dodatkowo nie w plastikowej butelce, co jest kolejnym atutem – ocenia Karolina Lubas.
- W takim przypadku mogę powiedzieć, że pójście na łatwiznę nie jest niczym złym – dodaje.
4. Winiary. Nasza Specjalność Żurek
- W tym produkcie pojawiła się skrobia kukurydziana, która nie jest zła sama w sobie, natomiast rodzi się pytanie: co ona robi w żurku? Podejrzewam, że to wypełniacz, może trochę dodaje smaku. Nie zdziwię się, jeżeli niedługo skrobia stanie się normą w wielu produktach, w których powinna przeważać mąka, bo skrobia jest po prostu tańsza – mówi Karolina Lubas i podkreśla: - To zbędny dodatek w żurku, jeśli możemy, unikajmy.
5. Winiary. Nasza Specjalność Żurek z grzybami
- Na plus jest mąka żytnia w przewadze, problemem jest mleko w proszku na drugim miejscu w składzie. Jest dużo osób z nietolerancją laktozy czy kazeiny z mleka. Te osoby muszą bardzo skrupulatnie czytać składy, bo jak się okazuje, producenci wszędzie wciskają mleko - tłumaczy Karolina Lubas.
- Laktoza nie jest szkodliwa, o ile osoba, która ją spożywa, jest w stanie ją strawić. Problem z trawieniem laktozy mają przede wszystkim osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lub alergię na laktozę – dodaje Joanna Mulik-Buczma.
6. Amino. Żurek śląski
- Tłuszcz palmowy charakteryzuje się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomniane kwasy mogą odpowiadać za zwiększone stężenie lipoprotein LDL we krwi. Tym samym przyczyniają się do progresji miażdżycy naczyń tętniczych i stanowią czynnik ryzyka wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego – mówi Joanna Mulik-Buczma.
- Poza tym są tutaj wzmacniacze smaku i to aż trzy, które często przez producentów żywności są nadużywane i równie często konsument nawet nie ma świadomości, w jakiej ilości lądują w jego ulubionym produkcie – mówi Karolina Lubas. Zdecydowanie odradzam taki zakup - dodaje.
- Nie widzę tutaj konserwantów, więc zakładam, że faktycznie wszystko zostało zakonserwowane przez ususzenie, ale to wciąż nie zmienia faktu, że poza tym są wzmacniacze smaku – mówi Karolina Lubas.
7. Knorr. Ulubione smaki żurek na wędzonce
- Na pierwszym miejscu zamiast mąki jest skrobia. Pięć procent mąki żytniej, mąki pszennej tak mało, że producent nie wskazuje nawet ilości procentowo. Powiedziałabym, że to oszukiwanie klienta, bo w żurku, jak już mówiłam, podstawą jest właśnie mąka – podkreśla Karolina Lubas.
8. Knorr. Ulubione smaki żurek
- Mamy tutaj hydrolizowane białko roślinne, które jest trochę wzmacniaczem smaku, trochę wypełniaczem, a trochę zastępcą mąki, której tutaj nie jest szczególnie dużo. W jej miejsce jeszcze cukier, dodatki smakowe i w ten sposób producent myśli, że znajdzie amatorów na taki produkt – nie kryje rozgoryczenia Karolina Lubas.
9. Kotwica Żur z kiełbasą
- Wysoko w składzie są tu konserwanty i stabilizatory. Nic dziwnego, jeśli produkt zawiera mięso i stoi na półce sklepowej, a nie w lodówce, to jest wysokie ryzyko, że się zepsuje. Pytanie tylko, dlaczego producent robi produkt garmażeryjny, który nie stoi w lodówce – mówi Karolina Lubas i dodaje, że jeden z użytych konserwantów, azotyn sodu, ma udowodnione naukowo działanie rakotwórcze.
- W składzie jest też ocet spirytusowy, który ma imitować smak żurku. Kwaśny smak jest efektem fermentacji mlekowej, która jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Kiszonki i zakwasy zdecydowanie warto włączyć do diety, ale zastępowanie tego półśrodkami w postaci octu już nie jest zdrowe – podkreśla ekspertka.
10. Visa Bell. Śląski żur
- To drugi w tym zestawieniu produkt, który może być przykładem, jak powinien wyglądać sklepowy żurek – ocenia Karolina Lubas.
11. Knorr. Żurek
- Jestem zdecydowanie na nie. Skrobia znajduje się na pierwszym miejscu, więc przeważa w produkcie. Następne jest mleko, a mąka żytnia to zaledwie 15 proc. Wysoko w składzie mamy również szkodliwy tłuszcz palmowy – przypomina Karolina Lubas.
12. Co powinno być w świątecznym żurku? Co wybrać?
- Nie jestem zwolenniczką żywności przetworzonej, a do niej należą właśnie zupy w proszku. Zdecydowanie nie polecam ich w codziennej diecie. W wyniku przetwarzania produkt jest pozbawiony wielu korzystnych związków, a ich miejsce zajmują dodatki chemiczne. Producenci, chcąc wyprodukować produkt jak najtańszy, najsmaczniejszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości, emulgatory itp. Substancje te, gdy są spożywane w większych ilościach, mogą powodować alergie, choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory i inne problemy zdrowotne – mówi stanowczo Joanna Mulik-Buczma.
- Osobiście wybrałabym raczej żur w słoiku czy w butelce z przykładowym składem: woda, mąka żytnia, sól, czosnek, pieprz. Dodałabym takie składniki, jak wysokiej jakości kiełbasa, cebula, majeranek, chrzan, jajka. Taki żurek ma dużo pozytywnych właściwości zdrowotnych – przyznaje ekspertka. - Z wymienionych produktów wybrałabym ten z najkrótszym składem i zwróciłabym uwagę na wartości odżywcze znajdujące się na etykiecie: ilość kalorii, zawartość węglowodanów (w tym cukrów), tłuszczów (zwłaszcza tych nasyconych), białka i błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit - podsumowuje ekspertka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl